ECB baş ekonomisti Lane: Cari yüksek enflasyon geçici, kronik bir durum değil

ECB baş ekonomisti Lane, Avrupa'nın güçlü bir toparlanma göstermesini sağlayacaklarını ve finansman maliyetlerinde gereksiz bir ayarlamanın bu toparlanmayı rayında çıkarmasına izin vermeyeceklerini aktardı.

ECB baş ekonomisti Lane: Cari yüksek enflasyon geçici, kronik bir durum değil

Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane, Avrupa'nın güçlü bir toparlanma göstermesini sağlayacaklarını ve finansman maliyetlerinde gereksiz bir ayarlamanın bu toparlanmayı rayında çıkarmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Avrupa'da enflasyonun 1990'lerden bu yana görülmeyen düzeylere yükselmesinin ECB üzerinde baskı oluşturduğuna inanıldığı bir dönemde El Pais gazetesine konuşan Lane, yaşanan fiyat artışlarının geçici olduğunu savundu ve ECB'nin ekonomide toparlanmanın rayından çıkmaması için istikrarlı finansman koşullarının devam etmesini sağlayacağını teyit etti.

Enflasyonun şu anda beklenmedik şekilde yüksek olduğunu fakat enflasyonun önümüzdeki yıl düşeceğine inandıklarını aktaran Lane, ''Eğer orta vadeli görünüme bakıldığında, enflasyon oranı hâlâ çok düşük, enflasyon hâlâ yüzde 2 hedefimizin altında, çok yüksek değil.'' şeklinde konuştu.

Cari yüksek enflasyonun global olarak güçlü toparlanma ile bağlantılı olduğunu söyleyen Lane, yaşanan arz darboğazlarının ve yüksek enerji maliyetlerinin bu yüksek enflasyonun arkasında olduğunun altını çizdi. Lane, arz darboğazlarının önümüzdeki yıl hafifleyeceğine, enerji fiyatlarının sabit tutulacağına ya da düşeceğine inandıklarını da ifade etti.

Lane, ''Yüksek enflasyon durumuna çok alışık değiliz ve geçici olduğunu düşünüyoruz, kronik bir durum değil.'' dedi.

Etiketler