Dünya Sağlık Örgütü'nden flaş koronavirüs açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Covid-19 teknik heyet lideri Maria Van Kerkhove, 2022 yılında salgının biteceği konusunda “son derece umutlu'’ olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden flaş koronavirüs açıklaması

Kovid-19'un yeni varyantı Omicron hakkında bazı soruları cevaplayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 teknik heyet lideri Maria Van Kerkhove, ''2022 yılının Kovid-19 salgınının bitiş yılı olacağı konusunda çok iyimserim.'' açıklamasında bulundu. Omicron varyantının hızlı yayıldığını aktaran Kerkhove, bu varyantın bazı ülkelerde Delta varyantına karşı büyüme ihtimali olduğunu belirtti. 

Dünya Sağlık Örgütü'nden flaş koronavirüs açıklaması! Kovid-19 2022'de bitecek mi?

WHO temsilcisi, varyantın farklı nüfuslara nasıl yayıldığını ve nüfuslarda buna karşı nasıl farklı bağışıklık sistemleri görüldüğünü, önceki varyantlarla da karşılaştırarak detaylı bir şekilde araştırdıklarını aktardı.

Kovid-19 pandemisinin önümüzdeki yıl bitmesi konusunda iyimser konuşan WHO temsilcisi, pandeminin etkisini düşürmek, ölü sayısını ve hastaneye yatışları en aza indirmek ile ilgili de ellerinde çok daha fazla imkan olduğunu söyledi.

Omicron 2022'nin ilk aylarında Avrupa'nın baskın varyantı olabilir 

Dünya Sağlık Örgütü'nden flaş koronavirüs açıklaması! Kovid-19 2022'de bitecek mi?

Ayrıca Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Omicron varyantının 2022 yılının ilk iki ayında Avrupa kıtasında baskın varyant olmasının beklendiğini bildirdi. ECDC'nin güncel risk değerlendirme raporunda, varyantın önümüzdeki birkaç ay içerisinde Avrupa ülkelerinde çok hızlı yayılmasının beklendiği de yer aldı. 

Raporda, Delta varyantının şu anda baskın varyant olarak devam ettiği fakat Omicron'un Avrupa'da önümüzdeki yılın ilk iki ayı içerisinde baskın duruma gelmesinin olası olduğu kaydedildi. 

ECDC Direktörü Andrea Ammon da Omicron'un hızla yayılma ihtimalini çok yüksek gördüklerini aktardı. 

Ammon konuyla ilgili olarak, ''Omicron hakkında Delta varyantıyla ilişkili tahminlere ek olarak ayrıca hastaneye kaldırılanların sayılarını da artıracağının muhtemel olduğu kanaatindeyiz.'' ifadelerine yer verdi. 

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghepreyesus, Omicron varyantının dünyada 77 ülkede belirlendiğini ancak bu sayının çok daha fazla olduğunu belirtmişti. Pek çok Avrupa ülkesinde kasım ayı sonunda Omicron varyantının tespit edilmesi üzerine salgın önlemleri artırılmıştı. 

Etiketler