Dolar/TL kurunda hızlı artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin devamında dolar/TL kuru ve risk priminde hızlı yükseliş yaşandı.

Dolar/TL kurunda hızlı artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin etkisi ile dolar/TL 20 Aralıktan şu ana kadar ki en yüksek seviyeye ulaştı. TCMB'nin bir puanlık indiriminin ardından dolar/TL kuru 18,13 seviyesini aştı. Türkiye'nin risk primi de kararın ardından hızlı yükseldi. 5 yıllık kredi temerrüt takası kararın etkisiyle 777 baz puan seviyesini gördü. Karar sonrasında ise borsaya da satış geldi. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 1'i aştı. BIST bankacılık endeksinde yüzde 3'ün üDolar/TL kurunda hızlı artış - Resim : 1stünde gerileme kaydetti.

Commerzbank'ın Ulrich Leuchtmann ve Tahta Ghose'nin de aralarında olduğu stratejistlerinin hazırladığı ve TCMB'nin faiz kararından önce  paylaştığı 18 Ağustos tarihli raporda petrol ve öteki emtia fiyatlarının temmuz ayında düşmesinin, Türkiye Merkez Bankası gibi güvercin merkez bankalarının '' sıkılaştırmaya gerek olmadığı'' argümanlarını haklı göstermeleri açısından destek sağladığı değerlendirmesine yer verildi. Raporda değerlendirmeler şu yönde oldu:

''Lira tüm zamanların en düşük seviyelerine ilerliyor, bu da şu ana kadar uygulanan kur korumalı mevduat, ihracatçıların döviz kazançlarını bozdurma sorumluluğu ve şirketler için döviz bakiyeleri sınırlamaları gibi politika önlemlerinin hiçbirinin kalıcı sonuçlar sağlamadığını gösteriyor. Bu arada ödemeler dengesine yükselen ithalat fiyatları nedeniyle geçen yılın kayda değer bir şekilde altında bir performans gösteriyor. Dışarda eğilim ne yönde olursa olsun uygun enflasyon hedeflemesi ve para politikası çerçevesinin yokluğunda Türkiye'nin (peridiyotik) döviz değer kaybı ( ve bunun geçişkenlik etkisi) enflasyonun bir sonraki yükseliş ayağını ateşlemeyi sürdürecektir.''

Buse KAPLAN/BirBorsa

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler