Dolar yeni güne rekor düzeyle başladı

Dolar/TL'de bugün 9,94'lük yeni rekor görüldü. ABD'de enflasyonun yüzde 6,2 ile beklentileri aşması dolara güç verirken , Türkiye'de faiz indirimlerine devam edileceği endişesi de parite üzerinde baskı oluşturuyor. Dolar endeksi, şu sıralarda 9,93 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar yeni güne rekor düzeyle başladı

Dolar/TL paritesi, ABD'de enflasyonun 1990 yılından bu yana görülen en yüksek düzeylere çıkması ve Türkiye'de enflasyon ve para politikası endişeleriyle 9.94 ile yeni rekor seviyesine yükseldi.

Kurda dün 9,87’lik zirveye ulaşılmıştı.

Dolar endeksi, haberin yazıldığı şu saatlerde 9,93 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri de ekim ayı sonunda 470 baz puandan başlayan düşüş eğilimini bu haftadan itibaren 400 baz puanın artına kadar devam ettirmişti. Düşüşün sonrasında yükselişe geçen CDS dün günü 405/411 baz puan ile tamamladı.

ABD’de enflasyon beklenenin üzerinde geldi

ABD'de tüketici fiyatları ekim ayında yüzde 0,9 ile beklentilerin üzerinde yükseliş gösterdi. Yıllık bazda değişim yüzde 6,2 ile tahmin edilenin üzerinde artış kaydederken yükselen enflasyon ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini de yükseltti.

Yatırımcılar artık Fed'in bu durum karşısında faiz oranlarını Japonya ve Avrupa merkez bankalarından daha erken artırabileceğini öngörüyor. Bu beklentiyle beraber dolar, euro ve sterlin karşısında 2021 yılının yeni zirvelerini gördü.

Dolar endeksi haziran ayından bu yana görülmemiş olan 94 bin 905 ile dün kaydettiği zirvenin biraz altında seyretti.

Türkiye’de faiz endişeleri sürüyor

Enflasyon Türkiye'de de ciddi oranda yükseliyor. Dünyada hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin sıkılaştırma veya destekleri azaltma eğilimine girdiği dönemde TCMB de yükselen enflasyona ve değer kaybeden Türk Lirası'na rağmen dünyanın aksine gevşeme eğilimi gösteriyor.

TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını aktarırken, tüketici enflasyonun ise ekim ayında yükseldiği yüzde 20'lerde birkaç ay kalacağı tahmin ediliyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanmanın enflasyondaki artışı daha da yukarı çekebileceğinden endişeleniyorlar.

Ayrıca hükümet yüksek enflasyonun vatandaş üzerindeki negatif etkisini azaltmak amacıyla bütçe açığı artırma yöntemini kullanacak. Asgari ücretin yüksek bir düzeyde belirlenmesi başta olmak üzere uygulamalar daha da belirginleşecek. Uzun yıllar reddedilen emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenlemeler de gündeme alındı.

Kasım ve aralık aylarında yoğunlaşan dış borç geri ödemeleri de kur üzerinde baskı oluşturuyor.

Yabancı yatırımcı Türkiye’den çıkıyor

Yabancı yatırımcı eksikliği piyasalarda takip edilen diğer bir konu. Yabancı yatırımcılar epey düşük düzeylere çektikleri TL cinsi varlıklardan çıkış yönlü işlemlerini sürdürüyorlar. Bankacıların hesaplamasına göre yabancı yatırımcı swap işlemlerinde son yedi haftanın toplam çıkışı 6.2 milyar dolara yükseldi.

Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliğinde TL’nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere daha çok bakıyorlar. 

Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliğinde Türk Lirası'nın seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere daha fazla dikkat ediyorlar. (Kaynak: Reuters) 

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler