Dolar tarihi zirvesine tekrar ulaşacak mı?

Dolar 2022 zirvesini gördü. Global risk değerlerinin güçlenmesi doların yükselmesine neden oldu.

Dolar tarihi zirvesine tekrar ulaşacak mı?

Global piyasalarında düşüşe geçen risk algısı sebebiyle dolar 2022 yılının en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Dolar/TL kuru 17,56'nın üzerine çıkarak yılın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar/TL kuru yılbaşından itibaren 30'u aşan yükseliş kaybetti.

Türkiye'nin CDS primi 859 baz puan seviyesine kadar yükseliş gösterirken, gösterge tahvil faizi de 23,15 seviyelerine kadar yükseliş gösterdi. Bu da resmi ekonomik rakamlarda Türkiye'nin global arenada geriye gittiğini göstermekte.

Apple'ın açıklaması satış baskını artırdı

Apple'ın yaptığı açıklamalara göre işe alım ve şirket içindeki bazı harcamalar konusunda yavaşlamaya gitmesi, global teknoloji hisselerinde satış baskısını artırdı. Ayrıca doların iki günlük düşüne sebep olmuştu.

ABD'de enflasyon beklentilerinin tahmin edilenlerin üzerinde gerilemesinin üstüne düşen dolar, bu sabahtan itibaren değer kazanmaya başladı. Dolar/TL paritesi 1,1 üzerindeki seyrini sürdürmeye devam ediyor.

Uzmanlar ABD'de dolarının gücünü destekleyen bazı itici güçlerin etkisini kaybettiğini, yaklaşan Avrupa ve Japonya Merkez bankası kararları nedeniyle önemli olduğunu açıkladı.

Avrupa'nın en büyük firmalarından biri olan SocGen'den yıl sonu tahmini

Dolar/TL bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken global bankalar da gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik analizlerinin arasında Türk lirası da yer almakta. Bu bankalardan biri olan SocGen, yıl sonu tahminlerini açıkladı. Banka yıl sonuna dolar/TL'nin 22 seviyesinde olacağını öngördü. 

Phoenix Kalen liderliğindeki banka stratejistleri tarafından hazırlanan bilgi notunda, “Kısa vadede gelişen ülke para birimlerini daha fazla sorun bekliyor”  cümlesi yatırımcıların daha fazla panik havasına sevk edilmesine neden oldu. Bunun dışında ABD'nin büyüme beklentisi de giderek düşüş göstermeye devam ediyor. En etkili nedenlerinden birisi ise global ekonomiyi doğrudan etkileyen Çin'in tedarik zincirini kopma noktasına getirmesi. 

Açıklamalarda bulunan SocGen Çin ekonomisinin toparlanmakta zorluk çekeceğini ve emtia ithalatçısı ülkelerin, ihracatçı ülkelerden daha iyi performans sergileyeceğini belirtti.

 Latin Amerika ülkelerinin para birimlerinin baskı altında kalmaya devam edeceğini açıklayan bankanın ekonomistleri Çin'de para birimine yapılan baskıyı son dönemde yaşanan kayıpların bir kısmını tersine çevirdiğini ancak düşüş eğilimini tersine çeviremeyeceğini açıkladı. 

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%