Önümüzdeki hafta piyasaların odağında Fed ve TCMB faiz kararları olacak

Gelecek hafta TCMB ve Fed faiz kararları piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Önümüzdeki hafta piyasaların odağında Fed ve TCMB faiz kararları olacak

Gelecek hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararları piyasaların takip edeceği önemli veriler olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'in gerçekleştireceği görüşme de haftanın öne çıkan konuları arasında yer alıyor.

Yurt içinde ödemeler dengesi, yurt dışında ABD üretici fiyatları, Çin sanayi üretimi verileri, Euro Bölgesi tüketici fiyatları haftanın diğer önemli verileri olarak izlenecek.

14 Haziran Pazartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi sırasında bir görüşme yapacaklar. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden ve Erdoğan’ın Suriye, Afganistan ve diğer bölgesel meseleleri görüşmek için buluşacaklarını ve Washington ile Ankara arasındaki "önemli farklılıkları" da ele alacaklarını söylemişti.

10.00 - Haftanın ilk günü TCMB'nin açıklayacağı önemli bir veri ile başlayacak. TCMB, nisan ayına yönelik ödemeler dengesi istatistiklerini yayınlayacak. Mart ayında cari denge 3,33 milyar lira açık vermişti.

10.00 - TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi ve konut satış istatistiklerini açıklayacak. Nisan ayında konut satışları baz etkisiyle yıllık yüzde 124,1 yükseliş kaydetmişti.

07.30 - Yurt dışına bakıldığında ise; Asya'dan erken saatlerde Japonya sanayi üretimi final rakamları gelecek. Öncü verilerle sanayi üretimi aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 15,4 oranında yükselmişti.

Avustralya, Çin, Tayvan ve Hong Kong borsaları kapalı olacak.

12.00 - Euro Bölgesi sanayi üretimi, Avrupa piyasası için günün en önemli verisi olacak.

15 Haziran Salı

10.00 - TÜİK, 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ile nisan ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini açıklayacak.

11.00 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, mayıs ayına yönelik Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi verilerini duyuracak. Merkezi Yönetim Bütçesi nisan ayında 16,92 milyar lira açık verirken, faiz dışı denge 1,67 milyar lira fazla vermişti.

09.00 - Almanya'da mayıs ayına ilişkin final tüketici fiyatları açıklanacak. Öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 2,5 oranında artış göstermişti.

İngiltere'de nisan ayına ilişkin istihdam verileri gelecek. İşsizlik oranı mart ayında yüzde 4,8 olarak açıklanmıştı.

ABD'de;

15.30 - perakende satışlar, üretici fiyatları ve New York Fed İmalat Endeksi,

16.15 - sanayi üretimi,

17.00 - işletme stokları, NAHB konut piyasası endeksi,

23.00 - sermaye hareketleri,

23.30 - API petrol stokları takip edilecek.

Almanya'da ayrıca 2 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirilecek. Bir önceki ihalede faiz yüzde -0,66 seviyesindeydi.

İngiltere'nin 7 ve 30 yıllık, ABD'nin 20 yıllık tahvil ihaleleri de piyasaların izleyeceği veriler arasında yer alıyor.

16 Haziran Çarşamba

21.00 - Yurt dışında haftanın en önemli verisi olan Fed faiz kararı açıklanacak. ABD Merkez Bankası geçen yıl mart ayında yaptığı 100 baz puan indirimin ardından düzenlediği tüm toplantılarında faizi sabit tuttu. Piyasaların beklentisi bu toplantıda da faizde bir değişiklik olmayacağı yönünde.

Kararın açıklanmasının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, bir basın toplantısı düzenleyecek. Piyasalar Powell'dan gelecek açıklamaları yakından izleyecek.

ABD'de;

14.00 - MBA mortgage endeksleri,

15.30 - ithal fiyatlar, konut başlangıçları,

17.30 - DoE petrol stokları günün önemli verileri olarak takip edilecek.

Günün ilk saatlerinde Asya'dan da önemli veriler bekleniyor.

05.00 - Çin'in sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit yatırımlar, konut satışları ve işsizlik,

02.50 - Japonya'dan ticaret ve çekirdek makine siparişleri verileri takip edilecek.

09.00 - Avrupa piyasalarının açılmasıyla beraber ilk veri İngiltere'den gelecek. Tüketici ve üretici fiyatları verileri piyasaların beklediği veriler arasında bulunuyor. Ülkede tüketici fiyatları nisan ayında aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 1,5 artış kaydetmişti.

12.00 - Euro Bölgesi iş gücü maliyet endeksi ve ücretler verileri de gündemde bulunuyor.

Japonya 1 yıllık, Almanya 10 yıllık, İngiltere 14 yıllık tahvil ihaleleri düzenleyecekler.

14.30 - Yurt içinde TCMB nisan ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi verilerini açıklayacak. Mart ayında konut fiyatları aylık yüzde 2,4, yıllık yüzde 32,0 yükselmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 yıl vadeli Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikasının doğrudan satışının gerçekleştirecek.

17 Haziran Perşembe

10.00 - TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini yayımlayacak.

14.00 - Fed'in faiz kararından sonra bu kez gözler yurt içinde TCMB'nin faiz kararında olacak. TCMB, mart ayında sürpriz bir kararla faizi 200 baz puan artırdıktan sonra, son iki toplantısında faizi yüzde 19,00 olarak sabit bırakmıştı.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek.

01.45 - Yeni Zelanda'dan gelecek GSYH rakamları günün ilk önemli verisi olacak.

04.30 - Çin'den yeni konut fiyatları,

04.30 - Avustralya'dan istihdam rakamları takip edilecek veriler arasında bulunuyor.

12.00 - Euro Bölgesinden tüketici fiyatları final verileri izlenecek. Öncü verilerle enflasyon aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,0 yükselmişti.

ABD'de;

15.30 - işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi,

17.00 - Conferance Board Öncü Göstergeler Endeksi,

17.30 - doğal gaz stokları verileri yer alıyor.

TCMB dışında günün diğer faiz kararları Norveç, İsviçre, Ukrayna, Mısır, Endonezya ve Tayvan'dan gelecek.

18 Haziran Cuma

Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı, hafta kapanışında son önemli merkez bankası kararı olacak. BoJ'un yüzde -0,10 düzeyinde bulunan faizde bir değişikliğe gideceği düşünülmüyor.

02.30 - Japonya'dan gelecek bir diğer önemli veri enflasyon olacak.

09.00 - Almanya üretici fiyatları, İngiltere perakende satışlar, Avrupa'da öne çıkan veriler olacak.

10.00 - Yurt içinde TCMB kısa vadeli dış borç istatistiklerini, TOBB kurulan ve kapanan şirketler verilerini açıklayacak.

Etiketler