Çin'de zor durumdaki son gayrimenkul şirketi Evergrande olmayabilir

Nomura Holdings tarafından hazırlanan bir rapora göre, Evergrande, Çin'de zor duruma düşen son gayrimenkul geliştirme şirketi olmayabilir.

Çin'de zor durumdaki son gayrimenkul şirketi Evergrande olmayabilir

Wall Street Journal'ın Nomura Holdings tarafından hazırlanan bir rapora dayandırdığı haberine göre Chian Evergrande Group, Çin'in zor duruma düşen son gayrimenkul şirketi olmayabilir.

Çinli gayrimenkul geliştirme şirketlerinin pazarın iyi olduğu zamanlarda 5 trilyon dolardan fazla borç aldıklarını tahmin eden Nomura ekonomistleri, gayrimenkul geliştirme şirketlerinin borçlarının 2016 yılı sonundan bu yana neredeyse ikiye katlandığını ve gelinen borç düzeyinin dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'nın toplam GSYH'sini aştığını belirttiler.

Global piyasaların Çin'in gayrimenkul geliştirme sektöründe muhtemel bir temerrüt dalgasına karşı kendilerini hazırlamakta olduklarını belirten Nomura, gayrimenkul geliştirme şirketlerinin beşte ikisinin uluslararası tahvil yatırımcılarından aldıkları borçları üzerinde uyarı ışıklarının yanmakta olduğunu öne sürdü.

Çinli liderlerin, bu borç sorununu çözmek için giderek ciddileştiklerini söyleyen Nomura, ancak aşırı borçlanmayı engellemek için alınan önlemlerin daha fazla şirketin zor duruma düşmesine neden olabilecek olmaları ve ülke ekonomisini rayından çıkarabilme ihtimalleri sebebiyle Çinli liderlerin son yıllarda karşı karşıya kaldıkları en büyük ekonomik meydan okuma olduğunu da vurguladı.

Etiketler