Çin'de mart ayında demir cevheri ithalatı yıllık yüzde 19 arttı

Çin'de mart ayında demir cevheri ithalatı, artan sevkiyat ve talebin desteği ile, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,9 arttı.

Çin'de mart ayında demir cevheri ithalatı yıllık yüzde 19 arttı

Genel Gümrük İdaresi'nin verilerine göre Çin'de mart ayında demir cevheri ithalatı 102,11 milyon ton olarak gerçekleşti.

Yılın ilk üç ayında Çin'in demir cevheri ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre 263 milyon tondan 283,44 milyon ton seviyesine çıktı.

Analistler, geçen yıl aşırı havaların Brezilya ve Avustralya'dan sevkiyatı engellemesi ile görece düşük olan seviyenin bu yıl normale döndüğünü belirtti. Talebin de ayrıca ithalatı desteklediği ifade edildi.

Gümrük verilerine göre Çin, mart ayında 7,54 milyon ton çelik ihraç etti, 1,32 milyon ton ithalat gerçekleştirdi.

Yılın ilk üç ayında çelik ithalatı yıllık yüzde 17 artışla 3,72 milyon tona çıktı.

Çin'de demir cevheri, sevkiyatın düşmesi ve güçlü talep nedeniyle keskin arttı

Çin'de demir cevheri vadeli işlemleri, üçüncü günde de artışını sürdürdü. Bugün yüzde 3'ten fazla artan vadeli işlemlerin yükselişini, büyük tedarikçilerin seckiyatının düşmesi ve hem içeride hem de dışarıda güçlü talep destekledi.

Avustralya ve Brezilya'dan 9 Nisan itibarıyla demir cevheri sevkiyatı bir önceki haftaya göre 4,04 milyon düşerek 24,04 milyon tona geriledi.

Öte yandan, analistlere göre deniz aşırı ekonomilerinde toparlanmanın tetiklediği iç talep ve tüketim de fiyatların yükselmesine yardımcı oldu.

Dalian Emtia Borsası'nda eylül vadeli demir cevheri yüzde 3,4 artarak 1.024 yuan/tona (156 dolar) kadar çıktı. Kontrat, TSİ 06.30'da yüzde 2,6 artışla 1.016 yuan/tondna işlem gördü.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda ekim vadeli inşaat demiri yüzde 2,4 artarak 5.116 yuan/tona kadar çıktı. Sıcak haddelenmiş rulo yüzde 2,0 artarak 5.395 yuan/tonu gördü. Paslanmaz çelik yüzde 3 oranında düştü.

Çin'de mart ayında nadir metal ihracatı yıllık yüzde 12,9 düştü

Çin'de mart ayında nadir metal ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 düştü.

Genel Gümrük İdaresi'nin verilerine göre mart ayında Çin 4.837 ton nadir metal ihraç etti. Mart ayındaki ihracat şubat ayına göre yüzde 58,8 daha yüksek olduğu bildirildi.

Verilere göre yılın ilk üç ayında Çin'in nadir metal ihracatı, yıllık yüzde 7,8 artarak 11.905 ton gerçekleşti.