Çelik vadeli işlemleri, güçlü talep sebebiyle rekor seviyeye çıktı

Çin'de çelik vadeli işlemleri, güçlü talep ve önlemler nedeniyle rekor seviyeye çıktı.

Çelik vadeli işlemleri, güçlü talep sebebiyle rekor seviyeye çıktı

Çin'de inşaat demiri ve sıcak haddelenmiş rulo fiyatları, güçlü iç-dış talep ve imalathanelerin tercih ettiği yüksek seviye verimliliğin desteği ile rekor seviyeye çıktı.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri yüzde 1,6 artarak 5.238 yuan/tona (807,52 dolar) çıktı ve 2009'da inşaat demiri kontratlarının borsada işlem görmeye başlamasından beri en yüksek seviyeyi gördü.

Sıcak haddelenmiş rulo fiyatları, yüzde 2,8 artarak 5.579 yuan/ton ile 2014'te kontratın işleme başladığı tarihten beri en yüksek seviyeye çıktı.

Analistlere göre Çin'in son derece kirletici yüksek fırın operasyonlarını kısıtlayarak üretimi kısmaya yöneldiği bir dönemde, çelik ürünlere yönelik güçlü talep ve olası başka kısıtlamalar, marjları yükselterek fabrikaları üretimi artırmaya yöneltti.

Analistlerin geçtiği nota göre hem üretim kısılması hem de pik sezon talebi, fiyatlar için iyimser atmosfer yaratıyor.

Dalian Emtia Borsası'nda eylül vadeli demir cevheri, beş gün arttıktan sonra yüzde 0,1 geriledi.

Japonya'nın ham çelik üretimi mart ayında yıllık yüzde 11,3 arttı

Japonya'nın ham çelik üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 artış gösterdi.

Japonya Demir ve Çelik Federasyonu (JISF) tarafından açıklanan verilere göre, üretim bir önceki aya göre yüzde 4,6 artışla 8 milyon 314,7 bin ton oldu.

Sıcak haddelenmiş çelik ürünleri üretimi aylık bazda yüzde 13,0, yıllık bazda yüzde 4,9 artışla 7 milyon 394,7 bin ton olurken, pik demir üretimi aylık yüzde 11,7, yıllık yüzde 1,7 arttı ve 6 milyon 109,7 bin tona geldi.

Elektrik ark ocaklı tesislerin üretimi aylık yüzde 8,3, yıllık yüzde 9,7 artarak 2 milyon 82,2 bin ton oldu.