Bugün piyasaların odağında İstanbul perakende satış fiyatları olacak

Bugün küresel piyasalarda PMI verileri takip edilirken, yurt içinde İstanbul perakende satış fiyatları izlenecek.

Bugün piyasaların odağında İstanbul perakende satış fiyatları olacak

Bugün küresel piyasalarda Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilirken, yurt içinde 3 Haziran'da açıklanacak enflasyon verileri için gösterge kabul edilen İstanbul perakende satış fiyatları izlenecek.

Önemli satış başları:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayına yönelik normalleşme takvimini açıkladı.

- Rusya Koronavirüs ile Mücadele Merkezinin yapmış olduğu açıklamada, Türkiye ve Tanzanya'ya olan uçuş yasağının 21 Haziran’a kadar uzatılmasına karar verildiği bildirildi.

- Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, 4-5 Haziran'da Londra'da düzenlenecek olan G7 maliye bakanları toplantısında G7 global minimum kurumlar vergisinin tartışılacağını açıkladı.

- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İran’ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın (JCPOA) bir parçası olarak kabul edilen zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını 16 kattan fazla aştığını duyurdu.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA), Avrupalı lider ve parlamenterleri dinlediğine yönelik çıkan haberler hakkında ABD’nin bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

- Çin'de Caixin'in hazırladığı imalat sektörü PMI, Çin Ulusal İstatistik Bürosunun açıkladığı resmi imalat PMI'dan farklı bir görüntü sergiledi.

Yurt içinde öne çıkan veriler:

Yeni ayın ilk günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisi yayınlanacak. İSO İmalat Sektörü PMI, nisan ayında 50,4 olarak açıklanmıştı.

Her ayın ilk günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan ve Türkiye enflasyon verileri için kritik öneme sahip İstanbul perakende ve toptan fiyatlar verileri açıklanacak. Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık bazda yüzde 1,01 yükselirken yıllık yüzde 16,34 artış göstermişti.

Yurt dışı gündem maddeleri:

Yurt dışında da her ayın ilk günü olduğu gibi İmalat Sektörü PMI verileri gelecek. Asya'dan başlayıp, Amerika'da sonlanacak şekilde sırayla 37 ülke için PMI verileri açıklanacak.

10.55 - Almanya'da iş gücü verileri, Euro Bölgesi tüketici fiyatları ve işsizlik oranı Avrupa'da takip edilecek veriler olacak.

ABD'de;

17.00 - PMI verileri dışında inşaat harcamaları,

17.30 - Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi,

23.30 - API petrol stokları verileri takip edilecek.

15.00 - Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, yeni ABD Yönetimi, Brexit ve 2021 yılının ilk altı ayını değerlendirecek.

OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısı video konferans yoluyla gerçekleşecek.

18.00 - İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, iklim değişikliği ve bankanın iklim değişikliği üzerindeki rolü hakkında değerlendirmelerde bulunacak.

Etiketler