Bugün piyasalar hangi verileri takip edecek? - 5 Mayıs 2021

Bugün yurt içi piyasalarda "Beklenti Anketi", yurt dışında hizmet PMI verileri izlenecek.

Bugün piyasalar hangi verileri takip edecek? - 5 Mayıs 2021

Yurt içinde Merkez Bankası "Beklenti Anketi", yurt dışında hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.

Öne Çıkan Başlıklar

ABD Başkanı Joe Biden, 4 Temmuz’a kadar ABD’deki yetişkinlerin yüzde 70’ine Kovid-19’a karşı en az bir doz aşı uygulanmasını hedeflediklerini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, hazirandaki Avrupa gezisi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önerdiği zirveyi yapmak istediğini belirterek, "Umudum ve beklentim budur. Üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Biden'ın, harcama planlarının ekonomiyi aşırı ısındırmasını durdurmak amacıyla faiz artırımının gerekli olabileceğini açıklaması büyük tepkilere neden olmuştu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu tepkileri yatıştıracak yeni açıklamalar yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden yönetiminin enflasyonist riskleri çok ciddiye aldığını ve önerdikleri ekonomik planların bu riskleri hesaba kattığını söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin Fed'in tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefinden hala uzakta olduğunu ve ekonomide toparlanmaya desteği azaltmayı konuşmanın henüz zamanı olmadığını söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmesini ve yıl sonuna kadar yüzde 2,25'e yakın seviyelerde "sakinleşmesini" beklediğini söyledi. Kaplan, enflasyonda yükselişin ne kadarının önümüzdeki yıllarda kalıcı olacağını hala anlamaya çalıştığını söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, istihdam piyasasında tam toparlanmaya ulaşıldığında ve enflasyon Fed'in hedefine geri geldiğinde para politikasını normalleştirmeyi planladığını ancak hala 8 milyon Amerikalının işlerine geri dönemediklerini söyledi.

Yurt İçi Gündem

Merkez Bankası "Beklenti Anketi" sonuçlarını açıklayacak. Bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 13,12, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 11,26 olarak açıklanmıştı.

Yurt Dışı Gündem

ABD'de MBA mortgage endeksleri (14.00), ADP özel sektör istihdamı (15.15), ISM hizmet sektörü PMI (17.00), DoE petrol stokları (17.30) izlenecek. ADP özel sektör istihdamında mart ayında yaşanan 517 bin artışın ardından, geçen ay 800 bin artış olduğu tahmin ediliyor.

Global piyasalarda hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

Euro Bölgesinde üretici fiyatları (12.00) günün diğer önemli verisi olacak (12.00). Üretici fiyatları aylık tahmini yüzde 1,2, yıllık tahmini yüzde 4,2 artış olacağı yönünde oluştu. Bir önceki ay sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 1,5 artış yaşanmıştı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Yönetim Kurulu Üyesi Sam Woods (11.45), Lyndon Nelson (16.00), Chicago Fed Başkanı Charles Evans (16.30), Boston Fed Başkanı Eric Rosengren (18.00), Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester (19.00) günün konuşma yapacak yetkilileri arasında bulunuyor.

Etiketler