Buğday üretiminde kuraklık tehdidi fiyatları etkileyecek mi?

Bu yıl kuraklık sebebiyle hem iç pazardaki buğdayın hem de Türkiye'nin ithal ettiği buğdayın yüksek fiyattan pazara girmesi bekleniyor.

Buğday üretiminde kuraklık tehdidi fiyatları etkileyecek mi?

Buğday ve arpa gibi tahılların fiyatlarının artış göstermesi temel gıda ürünlerine direk olarak yansıyacak. Yüksek sıcaklıkların ve kuraklığın bu sene mayıs da etkili olması sebebiyle tahıl üretiminde önceki yıla göre ciddi bir kayıp yaşanması bekleniyor.

Sözcü'nün haberine göre tahıl üretiminde yaşanacak kayıplar ithalatın artış göstermesine sebep olacak. Fakat bu sene kuzey yarım küreyi vuran sıcak hava dalgaları sebebiyle  dünyanın en büyük iki buğday üreticisi Rusya ve Kanada’da da rekolte düşüşü öngörülüyor. Buğday, arpa ve mısır gibi ürünlerdeki fiyat artışları ise makarna, bulgur ve ekmek gibi temel gıda ürünlerini direk olarak etkiliyor.

Türkiye’de 2020 senesinde 20.5 000 000 ton buğday üretilmişti. Fakat bu sene kuraklığın bazı yerlerde yüzde 70’e varan verim kayıplarına sebep olmasından kaynaklı, rekolte tahminlerinde büyük düşüş görüldü.
Türkiye’de bu senenin mayıs da 50 senenin en yüksek hava sıcaklıklarının kaydedildi. İlkbahar aylarının da yağışsız geçmesi sebebiyle buğday ve arpa yeteri kadar büyümediği için bir çok çiftçi erken hasat yapmak mecburiyetinde kalırken üründe çok büyük bir rekolte kaybı görüldü.

Amerika Tarım Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de 2021 yılı arpa ve buğday rekoltesi için düşüş öngördü.

Etiketler