Brüksel, covid-19 Astrazeneca aşısına karşı yasal işlem başlatacak

Avrupa Komisyonu, Astrazeneca laboratuvarının AB ile imzalanan sözleşmenin yükümlülüklerine uymadığını düşünüyor

Brüksel, covid-19 Astrazeneca aşısına karşı yasal işlem başlatacak

Avrupa Komisyonu, koronavirüs aşılarının başlangıçta teslim edilmesi planlanan rakamlardan önemli ölçüde düşük olan İsveç-İngiliz laboratuvarı Astrazeneca'ya karşı yasal işlem yapmayı düşünüyor.


Avrupa kaynaklarından gelen bilgiye göre, Avrupa yönetimi Çarşamba günü 27 üye ülkenin büyükelçilerine niyetlerini bildirdi. Laboratuvarın AB ile imzalanan sözleşmenin yükümlülüklerine uymadığı düşünülüyor. Avrupa Komisyonu, böyle bir yasal işlemin Belçika mahkemelerinde yapılabileceğini doğruladı.Ancak yasal işlem başlatma konusunda tüm üye devletler hemfikir değiller.

Komisyon, Astrazeneca'nın önceden taahhüt ettiği yeterli sayıda dozun verilmesini, aksi takdirde yasal işlemlerin başlatılacağını belirtti.AB komisyonu yasal işlem yapma isteğini teyit etmeden, "Üye Devletlerle, bunu başarmak için tüm seçenekleri inceliyoruz," diye ekledi.19 Mart 2021'de Komisyon, Astrazeneca ile olan anlaşmazlığı çözmek için sözleşmeye dayalı bir anlaşmazlık çözümü prosedürünü başlatmıştı.

İlk çeyrekte, laboratuvar AB'ye sözleşmeye bağlı olarak vaat edilen 120 milyon dozdan yalnızca 30 milyon dozunu teslim etti. İkinci çeyrekte, başlangıçta planlanan 180 milyonun yalnızca 70 milyonunu teslim etmeyi planlıyorlar.
Astrazeneca aşısının teslimatındaki gecikmeler, Komisyon ve laboratuvar arasında sorunlar açmaya devam edecek gibi. Buna ek olarak yaşanan olaylar AB ve İngiltere arasında sürtüşme yaratmaya başladı.

Etiketler