Borsada hareketlenmeler yaşanıyor

Borsa İstanbul, 2022 yılının ilk yarısında yüksek bir büyüme elde ederek, yüzde 38 değerinde bir büyüme yaşadı. ABD’nin yaşadığı resesyon sonrasında dünyanın genelindeki ekonomilerde resesyon yaşanıp yaşanmayacağı ve bunun hisseler anlamında nasıl bir etkisi olacağı büyük bir merak konusu oldu.

Borsada hareketlenmeler yaşanıyor

Son zamanlarda yaşanan emtianın fiyatlarındaki artış, bu artıştan olumlu etkilenen şirketler için nasıl bir etki yaşanacağı, büyük bir merakla bekleniyor. Yaşanan bu enflasyon rakamlarının ardından bu rakamlara rağmen gelişebilecek sektörler bu anlamda ön plana çıkacağı tahmin ediliyor.


Geçen hafta yapılan Fed toplantısının ardından 75 Baz puanda faiz artırımına gidilmesi, piyasalarda bir takım hareketlenmeler yaşanmasına sebep oldu. Bu hareketlenmeler sonrasında kripto paralarda ve hisse senedi gibi alanlarda belirli oranda değişimler yasandı. Piyasalarda rahatlama sağlayacağı düşülen Fed toplantısı sonrasında daha büyük bir hareketlenme yaşandı.

Enflasyon kontrol altına alınana kadar faiz artırımı yapılacak


Faizleri yükseltmeye giden FED, bu yükselişlerin devamının geleceğine dair sinyalleri verdi. Buna göre ABD’de yaşanan resesyonu reddeden Powell, ilerleyen dönemde faiz artışının devam edeceğine yönelik açıklamalarda bulundu. Ancak bu ifadelerin yanında faiz artışının bir noktadan sonra yavaşlayacağını ifade eden Powell, basında özellikle bu sözü ile yer aldı.

Borsada hareketlenmeler yaşanıyor
 

İkinci yarıda hangi hisseler değerlenir?

Yüzde 38’lik bir değerle artış sağlayan Borsa İstanbul, oldukça iyi bir ilerleme kaydetti. Ülkemizde başta sanayi sektörü şirketleri olmak üzere çoğu sektörün kârlılık elde etmesi, piyasalar için olumlu bir gelişme yaşanmasını sağladı. Ancak başta ABD’de yaşanan resesyonunun Avrupa’da da yaşanması ihtimali, şirketleri ikinci donemde zorluklar yaşamasına neden olabilir.


Türk şirketlerinin Avrupa’da önemli ihracatlar gerçekleştirdiği için Avrupa’ nın ekonomik olarak gerileme yaşaması, bu ihracat rakamlarında düşüş yaşanmasına neden olabilir.

Hisse tercihlerinde değişim yaşanıyor

Ülkemizde yaşanan enflasyon rakamlarına rağmen uygulanan para politikalarında herhangi bir şekilde değişim yaşanmayacağı ve parasını Kur Korumalı Mevduat'a yatırmak isteyen kişiler yine bu sistemden yararlanabileceği gözüküyor.


Enflasyon rakamlarına karşı hisse değerlerinde artış yaşanması, kişilerin yatırımlarını hisse senedinden yana kullanacaklarını gösterdi. Dünyada yaşanan olaylar sonucunda hisse tercihlerinde ise bir değişim yaşandığı gözlemleniyor.

Etiketler