Borsada açığa satış nedir?

Borsada açığa satış işlemi, hisse senedi üstünde uygulanmakta olan ve sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını veya satışına ilişkin emrin verilmesini dile getiren açığa satış işlemine gelin hep birlikte yakından bakalım.

Borsada açığa satış nedir?

Açığa satış işlemleri, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını veya satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder. Açığa satış işlemi hem borsada hem de Forex piyasasında yapılmakta bir işlemdir. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçlarıyla yerine getirilmesi de bir nevi açığa satıştır. Açığa satış işlemi gerçekleştirebilmek için emrin baştan açığa satış emri olarak girilmesi gerekir. Gerçekleşen açığa satış işlemleri günlük bültende pay bazında, her fiyat düzeyinde miktar ve protokol adedi belirtilerek ilan edilir.

Borsada açığa satış nedir? - Resim : 1

Borsada açığa satış işlemi:

Birikimlerini hisse senedi sektöründe değerlendiren çoğu yatırımcıların kullanmış olduğu belli başlı yöntemler arasında gösterilebilir. Bunun en büyük nedeni olarak açığa satış işlemleri sayesinde değeri düşmekte olan menkul kıymetlerden kazanç elde edilmesi işlemi olarak adlandırılır.

Bu doğrultuda bilinmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Örnek vermemiz gerekirse açığa satışın işlemine hangi zaman diliminde başvurulması gerektiğini belirlemek, iyi bir borsa bilgisi gerektirmektedir. Bunun esas nedeni olarak fiyatların eğilim yönünün istikrarsız bir biçimde dalgalı olarak hareket etmesini gösterebiliriz. Dalganın yönünü eğer tahmin edebilirseniz, açığa satış işleminin avantajlarından yararlanarak düşüşlerden beklediğiniz finansal faydayı sağlayabilirsiniz.

Borsada açığa satış nedir? - Resim : 2

Açığa satış, elinizde bulunmayan bir hisse senedinin fiyatının düşeceğini öngörerek satışını yapmaktır. İki türlü pozisyonu kapatabilirsiniz. Eğer ödünç sektöründen hisse senetlerini alabilirseniz günlerce açığa satış pozisyonunuzu koruyabilirsiniz veya günün sonunda alım yaparak pozisyonu kapatabilirsiniz.

Yatırımcılar açığa satış işleminden kazanç sağlamak için ne yapmalıdır?

İlk etapta çok yüksek fiyatı olan ürün zaman içerisinde düşüş gösterebilmektedir. İki fiyat arasında bulunan fark açığa satış işleminden elde edilecek net karı göstermektedir. Ancak fiyatın düşmesi ihtimaller arasında bulunduğu için açığa satış işlemini riskli işlemlerden biri olarak tanımlayabiliriz. Piyasada risk yönetimi hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olan yatırımcılar bu riskten büyük kazanç sağlayarak açığa satış işlemini yapmaktadırlar. Deneyimli yatırımcıların tercih ettiği bir işlem olan açığa satış göründüğü kadar basit bir işlem değildir. Üründe beklenen düşüş olmadığı takdirde yatırımcı yapmayı hedeflediği açığa satış işleminden aynı oranda zarar etmesi de ihtimaller arasında bulunmaktadır.

Etiketler