Borsa İstanbul'da gün ortası değerlendirmesi

Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,30 değer kazanarak 1.428,23 puana yükseldi. Açılış seviyesinde yatay işlemlere devam eden BIST-100'de ana tahtaların neredeyse hepsinde yatay seyir devam ediyor.

Borsa İstanbul'da gün ortası değerlendirmesi

Küresel risk iştahı üstünde Delta varyant bağlantılı vaka sayılarındaki artış ve dolayısı ile ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayabileceğine dair endişeler baskı oluşturmaya devam ediyor. Amerika’dan dün gelen sanayi üretimi verisi beklentilerin altında kalırken, ekonomik veri akışları risk iştahı ve fiyatlamalar üstünde etkili oluyor. Piyasalarda bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takip ediliyor.

Gündemdeki mevcut endişeler, risk iştahı ve global borsalar üstünde baskı oluşturmayı sürdürürken, dün zayıf görünümün devam ettiği görüldü. Geçen haftadan bu yana satış baskısı artarak teknik görünümde de zayıflamanın izlendiği BIST-100 Endeksi dün günü yüzde 0,73 oranında kayıpla 1.423,97 puandan tamamlarken, bugün piyasada pozitif görünümlü yatay bir açılış beklentisi hakimdi. Endeks güne, beklentilere paralel başlarken günün ilk yarısında pozitif seyretti. Amerika borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, bu sabah vadelilerde hafif satıcılı bir seyir hakim oluyor. Asya borsaları Hindistan hariç geriledi. Avrupa borsaları yükselişle açıldı.

Teknik açıdan BIST-100 

1.430 seviyesinin altında kalınması ile beraber teknik görünümdeki bozulma ile satışlar hızlanarak, gün içi satışların 100 günlük AO desteği olan 1.420 dolayında karşılandığı görüldü. Bugün yukarda 1.430 aşağıda ise 1.420 seviyeleri kritik konumda bulunuyor. Gün içinde bu iki seviyeden birinin geçilmesi ve kalıcı olunması halinde kısa vadeli yön belirlenecek. Endeksin yeniden 1.430-1.435 bölgesi üstünde yükselişe geçememesi halinde negatif görünüm 1.405 desteğine, 1.420 seviyesi altına sarkması halinde de 1.396’ya kadar yeni bir satış dalgası beklenirken, orta vadede en önemli destek buraya taşınacak. Bu seviyenin altında ise teknik görünüm daha da bozulacak. Teknik görünümün negatif olduğu endekste muhtemel tepki yükselişlerinde 1.430 ve 1.440 kısa vadeli ilk dirençler olmak üzere, 5 günlük AO'nın 1.438'e gerilemesi ile, kısa vadeli yönün yukarı dönmesi için 1440 - 1450 düzeylerinin geçilmesi gerekmektedir.

Etiketler