Bitcoin ETF adayları SEC'i yanlış oyunla suçluyor

Geçen ay, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu sefer Cboe Global Markets Inc'den başka bir Bitcoin ETF başvurusunu erteledi.

Bitcoin ETF adayları SEC'i yanlış oyunla suçluyor

Geçen ay, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu sefer Cboe Global Markets Inc'den başka bir Bitcoin ETF başvurusunu erteledi. ABD düzenleyicisi, bir karar vermeden önce konuyla ilgili daha fazla kamu istişaresini arayacağını söyledi.

Market Insider'a göre bu, şu anda onay bekleyen 13 Bitcoin ETF'si var. Bazı fon yöneticileri bu durumun çifte standardı gösterdiğini söylüyor. Daha da endişe verici olan gecikme, kripto karşıtı duyarlılığı da gösteriyor.

Bitcoin yatırımcı korumasından yoksun

Bir Bitcoin ETF, dijital para biriminin fiyatını takip edecek ve yatırımcıların Bitcoin'i kendileri satın almadan ETF'ye yatırım yapmalarına izin verecekti. Başka bir deyişle, kripto para birimlerine sahip olmanın getirdiği gözetim ve güvenlik sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalmadan piyasada işlem yapmaya başlayacaktı.

Bu tür bir takas, kitlesel piyasa yatırımcıları için uygundur ve böyle bir yatırım ürünü (ABD'de) varsa, Bitcoin piyasasına sermaye girişlerin yolunu açar.

SEC Komiseri Hester Peirce kısa süre önce, ajansın yaklaşımının güncelliğini yitirdiğini ve hatta çifte standartla sınırlandığını söyledi. Bir Bitcoin ETF'nin uzun zaman önce onaylanması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak, SEC başkanı Gary Gensler daha önce altta yatan Bitcoin pazarındaki dolandırıcılık, oynaklık ve manipülasyonla ilgili endişelerini dile getirmişti. Kısa süre önce CNBC'ye kripto spot piyasalarının hisse senedi veya türev piyasalarla aynı düzeyde yatırımcı korumasına sahip olmadığını söyledi.

ETF başvuru sahiplerinin farklı bir görüşü var

Bitcoin ETF'lerinin savunucuları, eski pazarlarda da dolandırıcılık, oynaklık ve manipülasyon gibi sorunların var olduğunu söylüyor. Ancak bu, SEC'in ETF ürünlerini onaylamasını engellemedi.

2017 yılında Bitcoin vadeli işlemleri ETF'si için başvuruda bulunan GraniteShares CEO'su Will Rhind, Bitcoin dolandırıcılığı ve manipülasyonu konusundaki huzursuzluğu yanıltıcı bir oyalama olarak nitelendirdi. Kuruş stokları ve petrol için ETF'lerin de var olduğuna dikkat çekti.

"Manipülasyona açık birçok pazar var, ancak bu onların var olmasını veya insanların onlarla ürün piyasaya sürmesini engellemez."

Birkaç Avrupa Bitcoin ETF'sini yöneten ve Mart ayında ABD'de bir ETF başvurusunda bulunan WisdomTree Baş Hukuk Müşaviri Ryan Louvar, Rhind'in görüşünü paylaşıyor. Louvar, SEC daha fazla ertelerken talebin gevşemediğini söyledi. Sonuç olarak, "kripto meraklısı" bireylere daha şüpheli seçenekler bırakılıyor. 

BirBorsa / Cem Arslan

Alış 66027.99
Satış 66028
Değişim 0%
Son Değer 66027.99
En yüksek 67130
En düşük 65931.6
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler