Nasdaq nedir? Nasdaq borsası hakkında merak edilenler

Nasdaq, küresel borsalar arasında en popüler borsalardan biridir. Dünyanın ilk ve en büyük elektronik hisse senedi borsası olan Nasdaq, farklı ülkelerden yatırımcılar tarafından tercih edilen bir borsadır. Pek Nasdaq nedir? Nasdaq borsasına ilişkin detayları derledik.

Nasdaq nedir? Nasdaq borsası hakkında merak edilenler

Nasdaq Borsası Nedir?

1971 yılında kurulan Nasdaq borsası, dünyada en çok işlem gören borsalar içerisinde ikinci sırada yer alıyor. Tam elektronik borsa olma özelliği taşıyan Nasdaq borsasında bütün işlemler elektronik sistem üzerinden yapılabilmektedir. Nasdaq borsasının en önemli özelliklerinden biri de dünya çapında büyük veya küçük ölçekli çok sayıda teknoloji şirketinin hisse senedinin burada işlem görüyor olmasıdır.

Nasdaq, ABD'ye ait en büyük elektronik ve otomatik borsa olma özelliğine sahiptir. Nasdaq açılımı ise “National Association of Securities Dealers Automated Quotations” biçimindedir. Bu borsanın merkezi New York Times Meydanındadır. Nasdaq'ın şu anki CEO'su ise Adena Friedman'dir.

Nasdaq Borsasının Özelliği Nedir?

Nasdaq, yüksek güvenlik sağlamak için bütün işlemelrin çevrimiçi ortamda yapıldığı bir borsadır. Nasdaq borsası, borsaya kote olması gereken teknoloji şirketlerini birbirine bağlayan bir piyasa oluşturmayı hedefler. Çok büyük ve global olarak tanınmış olan birçok şirketi bünyesinde barındıran Nasdaq şirketleri içerisinde Microsoft, Apple, Intel, Netflix, Oracle, Facebook, Yandex ve Adobe gibi dünya devleri yer alıyor.

Nasdaq'ı bu denli başarılı yapan önemli faktörlerden biri de kabul koşullarındaki esnekliktir. Hisse senedi listelemede ciddi kriterlere sahip olsa da şirketlerin ölçeklerine bakılmaksızın hepsiyle yakın ilişkilere sahiptir. Dev şirketlere ek olarak Nasdaq borsasında yeni nesil teknoloji şirketlerinin de hisse senetleri işlem görmektedir.

Nasdaq endeksini takip etmek için tıklayınız...

Nasdaq endeksleri nelerdir? 

Nasdaq endeks türleri; Nasdaq 100, Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi şeklindedir. 

Nasdaq Bileşik Endeksi

Nasdaq Bileşik Endeksi, Nasdaq borsasında işle gören 3 binin üzerinde şirketin bulunduğu hisse senedi grubunu içeren endekstir. Nasdaq borsasında çoğunlukla yüksek teknoloji firmaları işlem gördüğünden, Nasdaq Bileşik Endeksi ile genellikle teknoloji endüstrisinin performansı gözlemlenebilir. Teknoloji şirketleri endeksin yaklaşık yüzde 50'sini, tüketici hizmetleri şirketleri yaklaşık yüzde 20'sini ve sağlık şirketleri yaklaşık yüzde 10'ununu oluşturur. Bunlara ek olarak endeks, kamu hizmetleri, petrol ve telekomünikasyon sektörlerinden şirketleri de kapsar.

Nasdaq 100 Endeksi

Nasdaq 100 Endeksi, finansal sektör firmaları hariç, Nasdaq borsasında işlem gören, piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi kapsar. Endeks, bilgisayar donanım ve yazılımı, telekomünikasyon, perakende/toptan ticaret ve biyoteknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren ve bu borsada işlem gören en büyük şirketlerin performansını yansıtır. Nasdaq 100 Endeksinde izlenen şirket, Nasdaq Bileşik endeksinin piyasa değerinin yüzde 90'ından fazlasını içerir. Nasdaq Bileşik endeksine benzer şekilde, endeksin ağırlığının yüzde 50'sinden çoğunu teknoloji endüstrisi şirketleri oluşturur. 

Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi

Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi aslında Nasdaq Bileşik Endeksi içerisinde yer almaktadır. Kote olmuş hisse senetlerini içine alan biyoteknoloji ve ilaç şirketlerinden meydana gelir. Bu endeks çerçevesinde bulunan şirketler sadece Nasdaq'ta listelenir. Endeks, ilaç şirketlerini bir araya getirerek günde 100 binden fazla hisse senedinin faaliyet göstermesini sağlar.

Nasdaq’tan Nasıl Hisse Senedi Alınır?

Bir yatırımcı olarak Nasdaq borsası üzerinden işlem gören hisse senetlerinin alım satım işlemlerini yapmak istiyorsanız yurt dışı piyasalara erişim imkanı sunan aracı kurumlardan birinde yatırım hesabı açılabilmektedir. Pek çok yerli aracı kurum, Nasdaq piyasalarına erişim imkanı sunar. Aracı kurumunuzu seçip Nasdaq borsası üzerinde işlem gören şirketlerin hisse senetlerini alıp satılarak yatırım yapabiliriz.

Nasdaq İşlem Saatleri

Nasdaq hisseleriyle işlem yapabilmek için borsanın merkezi olan ABD ile olan saat farkına dikkat edilmelidir. Nasdaq borsasının açılış ve kapanış saatleri şu şekilde:

- Nasdaq açılış saati: ABD 9:30 - Türkiye 16:30,

- Nasdaq kapanış saati: ABD 16:00 - Türkiye 23:00.

BKX KBW Nasdaq Bank Index
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış
Satış
Değişim 1.0799%
Son Değer 103.16
En yüksek 103.58
En düşük 102.07
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler