BİST-100 endeksi bugünkü açılışta nasıl seyredecek? Analistler ne düşünüyor?

Şeker Yatırım: BIST’in de güne satıcılı bir eğilimle başlaması bekleniyor.

BİST-100 endeksi bugünkü açılışta nasıl seyredecek? Analistler ne düşünüyor?

Şeker Yatırım/Günlük Bülten:

Güne hafif pozitif başlangıç yapan BIST-100 Endeksi, gün içinde yükselişini güçlendirerek devam ettirirken günü %1,68’lik yükselişle 1.479,93’den tamamladı. TL’deki değer kayıplarının güçlenerek devam etmesine ve tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimine rağmen BIST, hem TL varlıklara göre hem de yurtdışı borsalara göre pozitif ayrışmaya devam ediyor.

Güçlü bilanço beklentileri, global risk alma iştahının yeniden güçlenmesi ve TCMB faiz indirimi sonrası getiri arayışı şu an BIST’in yükselişini destekleyen ana unsur olarak görünüyor. Yurtdışı majör borsalar haftanın son gününü genel olarak yükselişle tamamalarken ABD Borsaları yeni tarihi zirve seviyeleri test etti. Yurt dışı majör borsalar haftayı ortalama %2 yükselişle tamamlarken BIST %4,99 yükselişle haftayı pozitif ayrışma ile tamamladı.

TL ise haftayı %5’e varan değer kaybı ile kapatırken güçlü negatif ayrıştı. CDS’ler haftayı 461 seviyelerinden kapatırken TL varlıklara ilişkin risk algısının yükselmeye devam ettiğine işaret ediyor. TCMB’den gelen sürpriz faiz indirimi sonrası BIST dışındaki TL varlıklarda negatif ayrışmanın kısa vadede devam etmesi beklenir. BIST ise yurtdışı borsalardaki güçlü seyir ve bilanço beklentileriyle güçlü görünümünü ve yükseliş eğilimini devam ettirebilir. Ancak kısa vadeli güçlü yükseliş sonrası endekste kar satışı yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz. Global risk alma iştahı güçlü kaldıkça BIST’te kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve endekste yükseliş eğiliminin bilanço dönemi boyunca korunması beklenmektedir.

Kredi derecelendirme kuruluşu SP Türkiye'nin döviz cinsi kredi notunu "B+", yerel para birimi cinsi kredi notunu ise "BB-" olarak korurken kredi notları görünümlerini de "Durağan" olarak teyit etti. BIST’in Cuma kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri negatif seyir izlerken Asya borsaları yeni haftaya negatif ağırlıklı karışık bir görünümle başladı. Bazı büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edilebileceği ve bu ülkelerle siyasi ilişkilerin bozulabileceği beklentisiyle TL yeni haftaya değer kaybı ile başlarken BIST’in de güne satıcılı bir eğilimle başlaması ve gün içinde kar satışlarının devam etmesi beklenir.

SKBNK SEKERBANK T.A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 4.86
Satış 4.87
Değişim 0.13%
Son Değer 4.87
En yüksek 4.91
En düşük 4.74
Haftalık Değişim 3.617%
Aylık Değişim 17.6328%
Yıllık Değişim 13.2558%
Etiketler