Biri Doları Durdursun! Dolar Yeniden Rekor Kırdı!

ABD Dolar Endeksi'ndeki yükseliş trendi, dolar/TL kuru üzerinde yukarı yönlü baskıya neden oluyor. Dolar, yeni bir rekor seviyeye yükselerek güne başladı.

Biri Doları Durdursun! Dolar Yeniden Rekor Kırdı!

Dolar kuru, Ekim ayının ilk haftasında yükselişini sürdürerek yeni bir rekor seviyeye tırmandı. Bugün itibarıyla günlük bazda yüzde 0,5'ten fazla değer kazanan dolar, 27,57 TL seviyesini aşarak yeni bir rekor kaydetti.

Euro da Yükselişte

Diğer yandan euro da yukarı yönlü eğilimini sürdürdü ve an itibarıyla 28,94 TL seviyesinden işlem görüyor. Bu yükselişte ABD Dolar Endeksi'nin (DXY) son haftalardaki yükselişi etkili oluyor.

DXY'deki Yükseliş

DXY, haftalık bazda yüzde 0,7'den fazla yükselerek 107 puan seviyesini test etti. Şu an itibarıyla 106,9 puan civarında bulunan DXY, Federal Rezerv'in yüksek faiz oranlarını uzun süre devam ettireceği beklentileri ve açıklamaları sonrasında Kasım 2022'den bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Enflasyon ve TCMB Açıklamaları Etkisi

Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarının ardından doların yükselişi hız kazandı. TÜİK, Eylül ayı enflasyonunu yıllık bazda yüzde 61,53 olarak açıkladı. Aylık bazdaki artış ise yüzde 4,75 olarak gerçekleşti.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda enflasyonun tek haneye 2026 yılında inebileceğini ve büyümeye zarar vermeden dezenflasyonun sağlanabileceğini belirtti.

Dolar, bu yılın başından bu yana TL karşısında yüzde 32'den fazla değer kazandı. Haziran ayından bu yana yaşanan kayıp ise yüzde 24'ü aştı. Güncel gelişmeleri takip etmek için birborsa.com'u takip etmeyi unutmayın.

Etiketler