Biden - Erdoğan görüşmesi nasıl geçti?

Brüksel'de gerçekleştirilen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD başkanı Biden arasında ne geçti? Ne konuşuldu?

Biden - Erdoğan görüşmesi nasıl geçti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Amerika Başkanı Biden'ın saat 19.00'da başlayan baş başa görüşmesi sona erdi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Erdoğan, düzenlemiş olduğu basın toplantısında "S-400 konusunun burda yapılacak bir konu da gündeme gelmemesi mümkün değil. Bizim önceden düşüncemiz neyse aynısını ifade ettim sayın başkana" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basın toplası gerçekleştirdi

Görüşmenin hemen ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

Yaptığımız görüşmelerin tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bölgesel aktörlerin karar alma süreçlerindeki etkisi, ağırlığı günden güne artıyor. Son 1,5 yıldır insanlığın gündemini belirleyen corona virüsü salgını küresel sistemdeki açıkları gözler önüne sermiştir. Ekonomiden ticarete kadar çok geniş yelpazede salgının artçı sarsıntılarına maruz kalıyoruz. Demokrasi ve demokratik değerler yara alırken, sorun çözme mekanizmaları içtenliklerini kaybediyor. Salgınla beraber ekonomileri iyice kötüleşen az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere olan yardımların şarta bağlanması, hakkaniyete olan inancı aşındırıyor.  Gelişmiş ülkelerin korumacı tedbirlere başvurması, salgın kaynaklı ekonomilerin derinleşmesine sebep oluyor. Dünyanın içinde bulunduğu bu manzara bize ittifak ve dayanışma ruhunun önemini göstermiştir. NATO’nun hem belirleyici hem de üstlenmesi gereken sorumlulukları artmıştır. Dönem sorumluluktan kaçma dönemi değil, elini taşın altına koyma dönemidir.  Zirve vesilesiyle ABD Başkanı Biden’la az evvel bir araya geldim. NATO Brüksel Zirvesini küresel ölçekte kritik hadiselerin yaşandığı böyle bir atmosferde gerçekleştirdik. 2030 sürecine ilişkin önemli kararların alındığı zirveyi tamamladık. Güvenliğin bölünmezliği, dayanışma başta olmak üzere ilkelerinden taviz vermemesi için vurguladık. Türkiye’nin önceliklerini, hassasiyetlerini müttefiklerimizin dikkatine sunduk. Terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan çarpık anlayış mevcudiyeti ne yazık ki koruyor. Böyle bir anlayışın terörü yok edemeyeceği açıktır. DEAŞ tehdidinin yeni isimler altında varlığını sürdürmesi, çifte standardının olmadığını göstermiştir. Türkiye, DEAŞ’a karşı mücadele etmiş, Suriye sınırından atılmasını sağlamış tek NATO ülkesidir. Son günlerde İdlib’e yönelik hem rejim hem de PKK yoğunluklu saldırıların artması bu bölgeyi kaosa sürüklemeyi amaçlamaktadır. YPG örgütü 14 masumu katletmiştir. Bu örgütün kanlı, çirkin yüzünü göstermeye kafidir. Gerek zirve hitabımızda gerek ikili görüşmelerimizde PKK’ya verilen hizmetin sona erdirilmesini açıkça ifade ettik. Suriye’nin terör kampı olmasının önüne de geçmeye çalıştık.  Yakalayıp kaynak ülkelere teslim ettiğimiz teröristlerin ellerini kollarını sallayarak serbestçe dolaşabilmesi hatta kimi ülkelerde eylem yapabilmesi zaafiyettir. Türkiye yabancı savaşçıların engellemesine yönelik çabalarında tek başına bırakılmıştır. Yaklaşık 10 yıldır 3.6 milyon Suriyeliye sahip çıkan Türkiye’ye verilen taahhütlerin çoğu yerine getirilmemiştir. Meşru hükümetin daveti üzerine sağladığımız eğitim ve danışmanlık hizmeti, Libya’nın iç savaşa yönelmesini engelledi. Dağlık Karabağ’da 30 yıllık gecikmiş de olsa adalet tecelli etti. Husumetin yerine barışın alabileceği yeni bir dönemin kapıları aralandı. 

Herkesin beklediği açıklama S-400 açıklaması

Afganistan konusundaki düşüncelerimiz net olarak Biden’a ifade ettik. Türkiye eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa diplomatik mali konularda ABD’nin vereceği destek önem arz ediyor. Taliban gerçeğini kenara koymak mümkün değil.  S-400 konusunun burada yapılacak bir konuda gündeme gelmemesi mümkün değil. Bizim daha önce düşüncemiz neyse aynısını ifade ettim sayın başkana. F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim. Savunma sanayi ile ilgili olarak, müşteri olarak yapacağımız adımlar neyse ifade ettim. Burada bitmiyor, bakanlarımız bu konuları görüşecek bir sonuca inşallah bağlayacaktır. 

Bu görüşmelerin arından dolar bir saat içinde yüzde 1'e yakın değer kazanırken euro yüzde 1'den fazla değer kazandı. S-400 konusunda iki ülkenin de geri adım atmadığı gözlemlenirken. NATO görüşmeleri esnasında BTC'nin pozitif haber akışına rağmen düşüş göstermesi dikkat çekti.

Gece yarısında Asya piyaslarının açılması ardından 15 Haziran sabahı açılacak olan Borsa İstanbul'un bu haber akışını ve görüşmeyi nasıl fiyatlayacağı merak konusu.

Alış
Satış
Değişim 47.6999%
Son Değer 9692.72
En yüksek 9766.89
En düşük 9667.55
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler