Asya'nın en güçlü ekonomisi Çin, ABD'den yaptığı alımları hedeflenenin aksine azalttı...

Çin geçtiğimiz zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri ile yapmış olduğu ticaret anlaşmalarının gerekliliklerinin aksine ABD'den güncel olarak yapmakta olduğu ithalatı yavaşlattı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise beklenenin aksine daralma gösterdi.

Asya'nın en güçlü ekonomisi Çin, ABD'den yaptığı alımları hedeflenenin aksine azalttı...

Çin Halk Cumhuriyeti, Biden'ın hükümetinin anlaşmaya bağlı kalınması gerektiğine dair yapmakta olduğu çağrılarına rağmen Amerika Birleşik Devletleri ile yapmış olduğu ticaret anlaşmasında yer almakta olan bütün ürünlerin alımı konusunda yavaşlatma politikasını sürdürüyor.

Bloomberg’in Çin verilerinden yola çıkarak derlemiş olduğu verilere göz atıldığında; Çin Ekim ayında Amerika Birleşik Devletleri'nden 9.5 milyar dolar değerinde tarım, imalat ve enerji ürünün satın alımını gerçekleştirdi. Böylece iki ülke arasında bulunan ticaret anlaşmasının imzalandığı Ocak 2020’den günümüze kadar Çin’in yapmış olduğu mal alımlarının toplam bedeli 210.4 milyar dolara ulaştı.

Asya'nın en güçlü ekonomisi Çin, ABD'den yaptığı alımları hedeflenenin aksine azalttı... - Resim : 1

Geride bıraktığımız ayın verilerine bakıldığında ise 2021 senesinin en düşük alım seviyesinin yaşandığını gösterdi. Bu veriler ile birlikte 378.4 milyar dolar olarak belirlenmiş olan iki senelik ticaret anlaşması miktarının yalnızca yüzde 56’lık kısmına ulaşıldı.

Amerikan hükümetinin yetkilileri son zamanlarda Çin'e yapmış oldukları anlaşmaya bağlı kalma çağrılarına ise bir yenisini daha ekledi. ABD'nin Pekin’e karşı yaptırımsal olarak bir karşılık verip vermeyeceği ise henüz merak konusu...

Ticaret hedeflerinin göstermekte olduğu tarih her ne kadar yıl sonu olsa da anlaşmada yer alan sözler uyarınca '‘her iki tarafın alımlarını 2022’den 2025’e kadar artarak devam ettirmesi esas amaçtır'' şeklinde bir cümle de mevcut. ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai bu ay başında Çin’in iyi bir performans sergilemediğini ve atılacak olan adımların ise henüz değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping arasında gerçekleşen görüşmede ticaret konusunda ise net bir ilerleme kaydedilmediği belirtilmişti.

Etiketler