Asya ve Avrupa bu haftayı nasıl geçirdi?

Avrupa borsaları, kısıtlamalara karşın pozitif seyrederken, Asya borsaları da yükselişe ayak uydurdu.

Asya ve Avrupa bu haftayı nasıl geçirdi?

Avrupa tarafında, Kovid-19 salgınına yönelik sıkılaştırılan tedbirlere karşın açıklanan makroekonimik veriler yatırımcıların gündeminin odağına yerleşti. Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon beklentiler doğrultusunda yüzde 1,3'e çıkarken, imalat sanayi PMI ise 62,5 ile tahminleri aştı.

Almanya'da Ifo İhracat Beklenti Endeksi, Asya ve ABD'deki hızlı ekonomik toparlanmanın etkisiyle martta 13 puan artışla 24,9 puana yükselerek 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'de olduğu gibi perşembe günü haftayı tamamlayan Avrupa borsaları, bu gelişmelerle yükseliş kaydederken, avro/dolar paritesi 1,17 sınırına kadar gerilediği haftayı 1,1761'den tamamladı. Haftalık bazda Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,43 değer kazanarak kapanış rekorlarını sürdürürken, Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 1,91 yükseldi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yatay bir seyir izledi.

Gelecek hafta; salı Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı, çarşamba Avrupa genelinde hizmet sektörü ve bileşik PMI, perşembe Almanya'da fabrika siparişleri ve Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi, cuma Almanya'da sanayi üretimi verileri takip edilecek. Pazartesi günü ise Paskalya tatili nedeniyle birçok piyasa kapalı olacak.

Asya borsaları da yükselişe ayak uydurdu

Bu hafta Japonya'da açıklanan verilere göre; perakende satışlar şubatta yüzde 1,5 daralsa da beklentilerin üzerinde kalırken, sanayi üretimi aynı ayda yüzde 2,1 ile tahminlerden fazla geriledi. İşsizlik oranının yüzde 2,9'da sabit kaldığı ülkede, Tankan büyük imalatçılar endeksinin, 5 puan ile beklentilerin belirgin bir şekilde üzerine çıkması ise pay piyasalarının destekleyicisi oldu.

Çin'de PMI, imalat sanayisinde 51,9'a, hizmet sektöründe ise 56,3'e yükseldi. Güney Kore'de sanayi üretimi şubatta yüzde 4,3 artarken, ülkenin ihracatı da martta yıllık yüzde 16,6 ile beklentileri aştı.

Bu gelişmelerle bir önceki hafta kapanışına göre Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,32, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,93 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,36 değer kazandı.

Gelecek hafta, pazartesi Japonya'da hizmet sektörü PMI, salı Çin'de hizmet sektörü PMI, perşembe Japonya'da cari işlemler dengesi ve cuma Çin'de enflasyon verileri takip edilecek.

Etiketler