Arweave Token nedir? AR Coin nedir ve nasıl çalışır?

Arweave token yani AR Coin, son günlerin en çok yükselen coinleri arasında yer alıyor. Peki Arweave nedir ve nasıl çalışır? Detaylar...

Arweave Token nedir? AR Coin nedir ve nasıl çalışır?

Arweave, verileri tek bir peşin ücretle kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde depolamanıza imkan sağlayan bir protokoldür. 

Protokol, veri depolaması ya da içeriği kalıcı olarak barındırması gereken kişi ve kuruluşlarla yedek disk alanı olan kişilerle eşleşir. Bu, Uber'in sürücüleri ulaşıma ihtiyacı olan insanlarla nasıl bağlandığına benziyor. Bu, Bitcoin gibi merkezi olmayan bir ağda elde edilir ve depolanan bütün veriler, devamlı olarak kullanılabilir olmasını sağlayan sürdürülebilir bir bağışla desteklenir.

Temel Arweave protokolünün üzerinde kalıcı web bulunu; bu da sonsuza kadar yaşayan küresel, kalıcı bir sayfalar ve uygulamalar ağıdır.

Arweave topluluğu, bu kalıcı web üzerinde yaşayan tamamıyla merkezi olmayan uygulamaları başlatmanıza izin veren eksiksiz bir araç ve hizmet paketi oluşturmuştur. Bu araç yığını, birleştirilebilir ve değiştirilebilir olup merkezi olmayan web uygulamanızın ihtiyaçlarına uygun şekilde mükemmel teknoloji kombinasyonunu bulmanıza imkan sağlar.

Arweave ağı, birçoğu büyük borsada bulunabilir AR coin tarafından desteklenmektedir.

Arweave, tamamen topluluğa ait ve işletilen bir açık kaynak ağıdır. Bu wiki, permaweb'in kendisinde barındırılan permaweb ile ilgili ortak bilgi tabanıdır. Herkes bu wiki'Ye katkıda bulunabilir ve yeni web'i oluşturmaya yardım edebilir.

Arweave, verileri sürdürülebilir ve kalıcı donanımlarla destekleyen, kullanıcıların ve geliştiricilerin verileri ilk defa sonsuza kadar gerçekten depolamasına imkan tanıyan yeni bir depolama türüdür.

Hiç unutmayan ve ortaklaşa sahip olunan bir sabit disk olan Arweave; önemli bilgileri, uygulamaları ve geçmişi süresiz olarak hatırlamamıza ve saklamamıza imkan verir. Tarihi koruyarak, başkalarının onu tekrar yazmasını engeller.

Arweave'in en ilgi çeken iddiası ise şu sloganın içinde: ''Artık 404 yok. Artık gizli düzenlemeler yok. Kalitesi düşen web uygulaması yok.''

Arweave madencilik nasıl yapılır?

Arweave ağındaki madencilik süreci, veri kümesinin çoğaltma sayısını mümkün olduğunca artırmak için tasarlanmıştır. Bu süreç, her blok üretim döneminde çok sayıda ve öz Rastgele Erişim Kanıtlarının oluşturulması ve test edilmesi etrafında dönmektedir.

Çekirdek madencilik prosedürü

Arweave ağındaki madencilik birden fazla aşamaya sahiptir:

Bir blok oluşturma anında, düğümlerin rastgele veri okuması için ağ çapında bir arama alt alanı (ağın yüzde 10'u) seçilmektedir.

Aday bloğun meta verileri ve rastgele bir sayı (nonce), RandomX kullanılarak bir araya getirilmektedir.

Bu verilerin çıktısı, arama alnı boyutu tarafından verilen aralık içinde olacak şekilde azaltılır. Bu sayı, arama alanının tabanına eklenmektedir ve 'meydan okuma baytı' olarak kullanılır. Madencinin madencilik sürecine devam etmek için erişebileceklerini kanıtlaması gereken veri kümesindeki bir nokta olarak görülmektedir.

Madenci şimdi sorgulama baytını içeren yığını diskten okumaya çalışır. Madenci verilen yığının bir kopyasını elinde tutmazsa, madencilik sürecini ikinci aşamadan tekrar başlatır.

Daha sonra madenci, veri kümesindeki uygun yere verilen baytın dahil edildiğinin kanıtını (Merkle kanıtı) uygun şekilde okur ya da tekrar oluşturur.

Blok meta verileri, merkle kanıtı, yığın ve nonce daha sonra RandomX kullanılarak bir araya getirilmektedir.

Bu verilerin çıktısı bir sayı olarak yorumlanır ve sonrasında ağdaki mevcut zorluk düzeyine göre doğrulanır. Ağdaki blok üretim döngüsü başına bir deneme dışında bütünü bu doğrulama kontrolünde başarısız olacak ve bu madenciler ikinci aşamadan tekrar başlayacak.

Düğüm geçerli bir aday blok için bir kanıt ürettiği zaman, SPoRA kanıtı ve blok başlığı ağın geri kalanına dağıtılmaktadır.