Almanya’da yatırımcı güveninde beklenmedik oranda artış yaşandı

Küresel ekonomideki toparlanmanın Almanya ekonomisini de olumlu etkileyeceği beklentisi yatırımcı güveninin artışında rol oynadı.

Almanya’da yatırımcı güveninde beklenmedik oranda artış yaşandı

Dünya genelinde tedarik zincirindeki problemlerin azalmasıyla küresel ekonomideki toparlanmanın Almanya ekonomisini de olumlu etkileyeceği beklentisi yatırımcı güveninin artışında rol oynadı.

Ülkede ZEW beklenti endeksi, kasım ayında 22.3 düzeyinden 31.7 seviyesine yükseldi. Endeks böylelikle 6 ayda ilk defa artış gösterdi.

Euro Bölgesinde de görünüm iyileşirken cari şartlar endeksi düşüş gösterdi.

Almanya'nın sanayiye odaklı ekonomisi, tedarik zinciri sorunları gibi faktörlerden olumsuz etkileniyor. Bu sebeple hükümet ve bazı kurumlar ülkenin bu yılki büyüme beklentilerini aşağı yönlü olarak revize etti, toparlanmanın 2022 yılına ertelenmesi bekleniyor.

ZEW Yöneticisi Achim Wambach, ''Uzmanlar, ham madde ve ara mallardaki tedarik problemlerinin yanında yüksek enflasyon oranlarının bu çeyrekte ekonomiyi olumsuz etkileyeceğine inanıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise büyümenin hızlanması bekleniyor.'' yorumunu yaptı.

Ayrıca Alman Ifo Enstitüsünün anketine katılan şirketlerin yüzde 70'inden çoğu ekim ayında söz konusu problemlerin süreceğini, önümüzdeki yıl da sorunun devam edebileceğini tahmin ediyor.

Etiketler