Akaryakıtta dönen oyun bozuldu! 300 bayi mühürlendi

Akaryakıtta dönen sahte oyunlara şimdi de maden ocakları karıştı. Bayi, dağıtıcı ve maden/taş ocakları arasında dönen bu oyun Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi tarafından bozuldu. Denetim yapılan bayiler arasında 300'ü mühürlendi.

Akaryakıtta dönen oyun bozuldu! 300 bayi mühürlendi

Ticaret Bakanlığı kapsamında kurulan Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi, bayi, dağıtıcı ve maden ocaklarında dönen sahte faturaları yakaladı. Denetlemeye alınan 1.100 bayinin 300'ü mühürlendi. Bununla beraber yaklaşık 900'ye yakın bayinin sahte fatura kullanıp kullanmadığına yönelik denetlemeler ekim ayında gerçekleştirilecek. 

akaryakıtta sahte fatura oyunu

Akaryakıtta sahte faturalara sıkı denetim geliyor

 Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi tarafından denetlenen bayi ve dağıtıcılardan sonra belli bir miktar komisyon karşılığında bahsedilen faturalardan alan inşaat ve harfiyat firmaları da denetlemeye girecek. Bu konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Ticaret Bakanlığı, sahte faturaların son bulması için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti. 

Akaryakıtta dönen bu sahte fatura oyununda birçok yöntem kullanılıyor. Dağıtıcı firmaların aracılığı ile üretilen sahte faturalar bayiler üzerinden piyasaya sürülüyor. Dağıtıcılardan yasal olarak temin edilen akaryakıtın faturası giderlerini yüksek göstermek isteyen son kullanıcılara komisyon karşılığı satıyor ve akaryakıt faturasız şekilde kayıt dışı olarak piyasaya sürülüyor. Bununla beraber kayıt dışı temin edilen akaryakıtta sahte fatura yasal olarak kayıtlara geçiyor. Öte yandan yazarkasalara da müdahale edilerek kayıt dışı akaryakıt satışları sistemden siliniyor.

Akaryakıt sahteciliğine maden ocakları da karıştı

Sahte faturayı kullanan bayi akaryakıtı 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na göre yasak olarak başka bir bayiden faturasız alabiliyor. Bununla beraber tedariki yapan bayi, yakıtın faturasını bir miktar komisyon karşılığında maden ve taş ocakları ile harfiyat şirketlerine satışı gerçekleştiriyor.

Bunun yanı sıra komisyon karşılığında fatura alan şirketler, bunu gider olarak göstererek KDV indiriminden faydalanıyor. Yetmezmiş gibi Kurumlar Vergisi'nden de bu faturayı düşüyor. Akaryakıtı faturasız alan bayi ise, sahte fatura üreticisi kendi gerçek dağıtıcından sahte faturayı temin ederek aldığı yakıtı yasallaştırabiliyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

 

Etiketler