ABD, eylül ayında 80,9 milyar dolar ticaret açığı verdi

ABD ekonomik gündeminin beklenen verilerinden eylül ayına ilişkin ticaret rakamları açıklandı.

ABD, eylül ayında 80,9 milyar dolar ticaret açığı verdi

ABD Ticaret Bakanlığının Ekonomik Analiz Bürosu (BEA) 2021 yılının eylül ayına yönelik ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ABD'de ticaret açığı yılın dokuzuncu ayında 80,9 milyar dolara çıktı.

Beklenti 80,5 milyar dolara yükseliş olması yönündeydi. Ağustos ayında 70,5 milyar dolar tutarındaki beklentileri aşarak 73,3 milyar dolara çıkmıştı.

80,9 milyar dolarlık ticaret açığı yeni rekora işaret etti.

İhracattaki düşüş ve ithalatın tüm zamanların en yüksek düzeyine yükselmesiyle gerçekleşti.

Eylül ayı ihracatı, esasen parasal olmayan altın, ham petrol, diğer petrol ürünleri, yarı iletkenler, bilgisayar aksesuarları ve sivil uçak motorları sebebiyle ağustos ayına göre yüzde 3 gerileyerek 207,6 milyar dolar olurken, ilaç müstahzarları gibi tüketim mallarının satışları arttı.

Bu arada ithalat, bilgisayarlar, elektrikli cihazlar, endüstriyel malzemeler, organik kimyasallar, cep telefonları ve diğer ev eşyaları sebebiyle yüzde 0,6 artışla rekor 288,5 milyar dolar oldu.

Çin ile olan açık, eylül ayında 3.4 milyar dolar artışla 31.5 milyar dolara yükseldi. İhracat 0,2 milyar dolar azalışla 11,0 milyar dolara, ithalat ise 3,2 milyar dolar artarak 42,6 milyar dolara ulaştı.

Meksika ile olan açık, eylül ayında 2.3 milyar dolar artışla 8.8 milyar dolara çıktı. Japonya ile olan açık ise eylül ayında 0,6 milyar dolar düşerek 5,0 milyar dolara geriledi.

Etiketler