Yatırımcıların güveni azaldı! İşte yatırımcıların yeni hamlesi

Bank of America tarafından yapılan bir açıklamada 2008'de yaşanan krizden bu zamana kadar yatırımcıların güveni en düşük seviyede. Yapılan değerlendirmeler doğrultusunda yatırımcılar bu süre içerisinde tüm riskli varlıklardan çıkış yapıyor.

Yatırımcıların güveni azaldı! İşte yatırımcıların yeni hamlesi

Yatırımcılar, Bank of America (BofA) tarafından yapılan değerlendirmelere göre tüm değerli varlıklardan çıkış yapıyor. 2008'de yaşanan finansal krizden bu zamana kadar yatırımcıların güveni en dip seviyelerde. 

Yatırımcılar nakde geçiş yapıyor

Küresel hisse senedi fonlarından 21 Eylül tarihine kadar olan haftada 7,8 milyon dolarlık çıkış yaşandığını belirten BofA, 30,3 milyar dolarlık nakde geçişin olduğunu açıkladı.

Açıklanan veriler ile beraber tahvil fonlarında 6,9 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Altından yapılan çıkış ise 400 milyon dolar olarak kaydedildi.

Konuyla alakalı yorumlarda bulunan BofA'nın Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett, yatırımcıların güveni son zamanların en dip seviyelerindeyken devlet tahvillerindeki kayıpların 1920’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.

Yatırımcıların güveni azaldı! İşte yatırımcıların yeni hamlesi - Resim : 1

Ayı piyasası sinyali olabilir mi?

Bank of America stratejistleri, ayı göstergelerinin gündemde olduğunu belirterek, nakit ve  emtiada yaşanan dalgalanmaların tahvil ve hisse senetlerinden daha iyi performans sergilediğini de vurguladı.

Yüksek enflasyona karşı artan faizlerle beraber endişeler devam ediyor. FED'in agresif faiz artışı resesyon beklentilerini artırsa da ilerleyen zamanda sıkılaşmanın devam edeceği sinyalleri kesinleşti.

Yatırımcıların güveni azaldı! İşte yatırımcıların yeni hamlesi - Resim : 2

Düşüş devam edebilir!

BofA'nın Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett, küresel piyasalarda faiz artışının devam etmesiyle beraber artan riskler karşısında büyümenin engellerle karşılaştığını belirtti. Bu gelişmeler karşısında ABD hisse senetleri baskı altında kalmaya devam ederek düşüşünü sürdürebilir.

Bunun yanında Goldman Sach stratejistleri geçtiğimiz gün ABD gösterge endeksine ilişkin yıl sonu hedeflerini düşürdü. Ardından uyarıda bulunan Goldman uzmanları, yüksek faiz oranlarının yukarı yönlü sert değişimin değerlemeleri üzerinde baskı kuracağını belirtti.

Avrupa tarafında da görüntü farklı değil. BofA'nın değerlendirmelerine göre Avrupa'da hisse senedi fonları üst üste 32. haftada çıkış kaybetti. Sermaye girişinin büyük olduğu ABD bölgesinde ise değer, büyüme ve küçük yatırım fonlarının hepsine çıkış gerçekleşti.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com