TÜSİAD, ekonomi 2021 yılında yüzde 4,5 büyümeyi korudu

TÜSİAD, Türkiye ekonomisi için 2021 yılında yüzde 4,5 olan büyüme beklentisini korudu.

TÜSİAD, ekonomi 2021 yılında yüzde 4,5 büyümeyi korudu

TÜSİAD, Türkiye ekonomisi için 2021 yılında yüzde 4,5 olan büyüme beklentisini korudu.

TÜSİAD, "Bu büyüme tahminimizi korumakla beraber, yakın vadede yaşadığımız değişimler, kurdaki değer kaybı ve tekrar hızlı yükselen risk primi (CDS) çerçevesinde, makro çerçeveye dair tahminlerimize ilişkin yeni riskler ortaya çıkmıştır." değerlendirmesi yaptı.

TÜSİAD olağan Genel Kurul toplantısı bugün düzenlendi. Toplantıda "Türkiye Ekonomisi 2021" raporu tanıtıldı.

Raporda şu bilgiler verildi:

"Türkiye ekonomisinin iki önemli sorunu olan dış finansman ihtiyacı ve yüksek enflasyonun seyri, kısa vadede takip edilmesi gereken en önemli iki değişkendir. Her ikisi de büyüme üzerinde temel belirleyiciler olacaktır. 2020’de sıklıkla başvurduğumuz ve son dönemde vazgeçtiğimiz, kredi politikalarına dair gelişmeler ve olası değişimler de yakın vadede en dikkatle takip etmemiz gereken konulardır. Geçmiş dönemlerde gördüğümüz gibi henüz yüksek enflasyonu çözmeden, düşük faiz ve yüksek kredi artışı ile ekonomik büyümeye  destek verme politikasına döndüğümüz takdirde, kısa vadede yüksek büyüme yakalamakla beraber, kırılganlıklarımızın daha da arttığı ve uzun vadede büyümenin daha şiddetli baskılandığı bir dönem yaşama riskimiz de göz ardı edilmemelidir.

Enflasyonla mücadele ve dolarizasyon

2020 yılını yüzde 14.6 enflasyonla bitiren Türkiye ekonomisinde, son 3  yıllık ortalama enflasyon yüzde 13.5 seviyesindedir. 2002-2013 döneminde enflasyonla başarılı mücadelenin ve doğru enflasyon hedeflemesi uygulamasının ardından, 2013 sonrası dönemde gereken mikro yapısal adımların atılamaması (gıda-tarım sektörü gibi), para politikası uygulamasında yaşanan hatalı adımlar sonucunda, enflasyon kademeli olarak yükseliş trendine girmiştir. 2018 ve 2020 döneminde yaşanan ödemeler dengesi kaynaklı baskı ve TL’de yaşanan ağır değer kayıpları da enflasyonla mücadeleyi oldukça zorlu hale getirmiştir.

Yükselen enflasyon ve alım gücünün belirgin azalması ekonomide hem öngörülebilirliği hem de güveni azaltırken, yıllar itibariyle dolarizasyon oranı da yükselmektedir. 2013 yılında yüzde 25’e kadar gerileyen dolarizasyon oranı (döviz mevduatların toplam mevduatlar  içindeki payı) 2021 başı itibariyle yüzde 55’lere gelmiştir. Yarı dolarize bir ekonomide para politikasının etkinliği azalırken, Merkez Bankası başkan değişikliklerinin son yıllarda sıklığının artması ve para  politikası inşa etme kapasitesindeki zayıflama da enflasyonla mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Doğru iktisadi politika üretme  becerisinin azalması sonucunda yapısal enflasyon yıllar itibariyle yükselirken aynı zamanda daha yapışkan (%12-14 bandında inatçı) bir seviyeye çıkmıştır. Mart 2021 itibariyle yüzde 15.6 seviyesindeki  enflasyonun, 2021 boyunca çift hanede gitmesini bekliyoruz.

Kasım 2020’den bu yana enflasyonla mücadelede doğru adımlar atılmasının ardından yaptığımız 2021 yıl sonu tahmini yüzde 11 seviyesinde idi. Son yaşanan değişiklikler ise tahminlerimiz üzerinde belirsizliği artırmıştır."

Etiketler