Tüm piyasalarda doğru yatırım nasıl yapılır?

Piyasalarda yatırımlarımızı nasıl ve neye göre yapmalıyız? Borsada nasıl para kazanılır? Günlük al-sat yapılmalı mı? Hangi şirketlere yatırım yapmalıyız? Borsaya yeni girenler için temel kurallar nelerdir? Şimdi bu soruların cevabını vereceğiz.

Tüm piyasalarda doğru yatırım nasıl yapılır?

Borsada yatırım yaparken ilk amacımız ana paramızı kaybetmemek daha sonra enflasyon verilerine göre teknik ve temel analizler ışığında orta ve uzun vade yatırımlar
yaparak riskimizi en aza indirerek para kazanmayı hedeflemeliyiz.

Borsada doğru yatırım yapmanın birçok yolu vardır bunlardan birisi temettü emekliliğidir.

Temettü emekliliği nedir?

Temetttü emekliliği ne demek önce bununla başlayalım; Temettü veya diğer adıyla kâr payı, borsada işlem gören bir firmanın elde etmiş olduğu dönemlik kârın bir miktarını, elinde o hisseyi bulunduranlara nakit ya da hisse senedi olarak vermesidir.

Temettü emekliliği ise elinde bu türden her yıl temettü veren hisseler bulundurup bunlardan gelen parayı emekli aylığı alır gibi düzenli bir biçimde alıp geçinmeyi sağlamakta olan bir emeklilik sistemdir. Peki Temettü veren şirketleri nasıl buluruz ve hangi kıstaslara göre seçeriz?

Öncelikli kontrollerimiz her yıl temettü vermesi, karlılığını yüksek olması ve büyüme potansiyeline sahip olmalı. Borsaya yeni başlayanlar için temel kurallar ise hisse senedi alan piyasa da hareket yaratan kişinin doğru alım satımları yapabilene kadar minumum düzeyde alım satım yapmalıdır günümüz borsasında artık robotların ve otomatik alım satım yapan yazılımların olduğunu hesaba katarsak bizler küçük yatırımcılar olarak robotlara henüz tecrübesizken ana paramızı kaybetmemiz çok muhtemel piyasaya uyum sağladıkça hisse senedi hareketlerimizi hızlandırıp hemde ana paramızı arttırmamız daha sağlıklı ve bilinçli olacaktır.

Borsada teknik analiz ve temel analiz neden önemlidir ve yararları nelerdir?

Tek başına teknik analiz ya da tek başına temel analiz hiç borsada tek başına yatırımcıları başarıya ulaştıramaz yatırım yapmış olduğumuz şirketin karlılık oranları, bilanço durumlarını tespit etmek, var ise iştiraki şirketlerinin mali durumlarına bakmak, gelecekte yurt içerisinde yurtdışı yatırım potansiyelini tespit etmek bizlere temel olarak ilk fikirleri verecektir daha sonra işin teknik analiz kısmına geçilmeli ve alım fırsatı olarak görülebilecek teknik dip seviyesi tespit edilmelidir evvela günlük haftalık ve aylık grafikler incelenmeli ve teknik dip tespit edildikten sonra alımlar risk-gelir anlayışına göre parça parça veya tek seferde yapılmalıdır her sağlıklı yatırımcı gibi gelir beklentisinde olurken muhtemel zarar durumlarından çok büyük kayıplar yaşamamak için STOPLOSS yani zarar kes yöntemiyle en az zararla işlemlerimizi kapatmalıyız küçük yatırımcıların en büyük yapmış olduğu hatalardan birisi de TAKE PROFİT yani kar al durumlarına karar verme aşamasıdır bunun kararını ise hisseye girerken tespit ettiğimiz formasyon hedeflerinden yola çıkarak yatırımcının kendisine kar alma noktalarının belirlenmesiyle çözüme ulaştırmalıdır.

Yatırımcılar krizleri nasıl yönetmelidir?

Dünya'da yaşanan tüm krizler buhranlar daima arkasında enkaz bırakırken dönüşlerinde çok büyük rallilere de sebebiyet vermişlerdir hiç bir zaman unutulmamalıdır.

Borsa ya da hisseler her sonsuza dek düşemez ve sonsuza denk çıkamazlar bu nedenle kriz anlarında zarar kes yöndemini kullanarak daha yerinde zamanlarda alım fırsatlarını
değerlendirmek daima biz yatırımcılar için avantajlıdır.

Hangi yabancı borsalar Türkiye Borsasını etkiler?

Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve devlet çatısı altında kurulmuş aktif şirketlerin tamamını ele aldığımızda global anlamda en çok iş birliği ve ticaret yapmış olduğumuz ülkeler bizler için esas alınmalıdır ve borsamızı en çok etkileyen endeks Amerika vadelilerdir doların ve ONS altının durumu ilk sırada olmak üzere DJI,SPX ve US30 borsamızı çok fazla etkilemektedir kısa vade al-sat yapma hedefleri olan yatırımcılar bu nedenle Amerika vadelileri de muhakkak sıkı takip etmelidir.

Etiketler