TL, Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu

Rusya ile Ukrayna arasında olan çatışma devam ederken piyasalar da farklılık göstermektedir.

TL, Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu

Rusya tarafından Ukrayna'ya başlatılan askeri harekat tüm piyasayı alt üst etmeyi başardı. Özellikle dolar ve euro yükselirken TL değer kaybetti. Gün içinde dolar 14,65 TL'yi görürken TL ise en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bugüne devre kesici uygulayarak başlayan BİST 100 endeksi ise günü %8,17 düşüşle kapattı. 

Piyasalar dalgalı giderken Rusya ve Ukrayna arasında olan gerginliğin sıcak çatışmaya dönmesi Türk lirasına değer kaybettirdi. Gün içinde dolar ve euro hep yukarı yönlü ilerlerken BİST günü düşüşle kapattı. Hal böyle olunca borsa şirketlerinin 1 günlük kaybı 170 milyar lira oldu. Türk lirası karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan Rus Rublesini bile Türk lirası geride bıraktı. Gram altın 900 liranın üzerinde işlem görürken, Türkiye'nin iflas riski yükseldi. 

Rusya ve Ukrayna Bağlantılı şirketler kayıp yaşadı

Rusya ve Ukrayna ile bağlantılı şirketlere yatırım yapan kişiler fena çakıldı. Özellikle Rusya operasyonlarıyla ön plana çıkan Türk Hava Yolları %9,97 kayıp yaşarken Anadolu Efes ise %7,43 kayıp yaşadı. En çok kayıp yaşayan bir şirkette Tekfen oldu. Tekfen de yaşanan kayıp ise %9,93 olarak karşımıza çıktı. Enka İnşaat %9,95 kayıp yaşarken, Şişecam %7,78, Ukrayna'ya bağlı olan ortaklığıyla ön plana çıkan Turkcell ise %2,63 düşüş yaşadı. 

Rusya ve Ukrayna

Altın 900 lira bandını geçti

Bir süredir sabit seyreden altın bugün yine yükseliş gösterdi. Özellikle küresel piyasalarda altının ons fiyatının artış göstermesi ve doların TL karşısında güçlenmesiyle altın fiyatları yükseldi. Bugün gün içinde 921 liraya kadar yükselen altın 2022 yılının en yüksek zirvesini gördü.