Tedarik endişeleri, Çin'de kömür fiyatlarını nasıl etkiledi?

Tedarik endişeleri, Çin'de kok ve koklaşabilir kömür vadeli işlemlerini rekor seviyeye çıkardı.

Tedarik endişeleri, Çin'de kömür fiyatlarını nasıl etkiledi?

Çin'de kok kömürü ve koklaşabilir kömür vadeli işlemleri, bugün üst limitleri olan yüzde 8 oranında yükseldi. Artışta, piyasada Moğolistan'dan kömür ithalatının Kovid-19 endişeleri sebebiyle askıya alındığı söylentileri etkili oldu. 

Dalian Emtia Borsasında Ocak 2022 vadeli koklaşabilir kömür ve kok kömürü sırasıyla 2.421 yuan/ton ve 3.053,50 yuan/ton zirvesine ulaştı.

Piyasa, Moğolistan'da kömür ithalatının iki hafta askıya alındığı söylentileriyle çalkalanırken, İç Moğolistan özerk bölgesi gümrük yetkilileri, bütün ithalat faaliyetlerinin normal olduğunu ve Moğol kömürünün ithalatının durdurulması için herhangi bir resmi bildirim almadıklarını aktardı.

Analistler, mevcut sıkı koklaşabilir kömür tedarik trendinin hâlâ kok kömürüne sağlam maliyet desteği verdiğini belirtti.

Dalian'da Ocak 2022 vadeli demir cevheri sabah seansının ardından yüzde 0,5 düşerek 761,50 yuan/tona geriledi ve Kovid-19 kısıtlamaları ve çelik üretimi kontrollerinin baskısı sebebiyle 7 buçuk haftanın en düşük düzeyinden işlem görüyor.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsasında inşaat demiri yüzde 2, sıcak haddelenmiş rulo yüzde 2,2 ve paslanmaz çelik yüzde 1,1 oranında artış kaydetti.

Etiketler