Taliban dünya ile bağlantıyı koparttı

Son Amerika askerinin de bölgeden çekilmesi ile Taliban, Afganistan'daki en büyük güç unsuru haline geldi.

Taliban dünya ile bağlantıyı koparttı

Son Amerika askerinin de bölgeden çekilmesi ile Taliban, Afganistan'daki en büyük güç unsuru haline geldi. Son direniş gösteren Pençşir'e yüzlerce militanını bölgeye gönderen Taliban, bölgenin dünya ile bağlantısını da tamamen ortadan kaldırdı. Başkent Kabil dahil ülkenin çok büyük bir bölümünü ele geçiren örgüte boyun eğmeyen tek bir bölge kaldı; Pençşir!

Hürriyet'teki habere göre; Taliban karşıtı koalisyonun toplandığı, Kabil'e yaklaşık 160 km uzakta bulunan Pencşir'den gelen son haberler Taliban'ın bu duruma son vermek için harekete geçtiğini gösteriyor. Taliban'ın bölgeyle telefon ve internet bağlantılarını kestiği gelen duyumlar arasında. Ayrıca Taliban'ın bölgeye yüzlerce militanını sevk ettiği biliniyor. Yerel halk ayrıca Taliban'ın bölgeye giden yolları kestiğini bunun da gıda fiyatlarının fırlamasına neden olduğunu iddia ediyor. Bu adım 'saldırı öncesi son hazırlık' olarak yorumlanıyor. İki tarafın da Afgan ordusundan kalan silahlara sahibi olduğu ve bölgedeki çatışmaların oldukça şiddetli olabileceği belirtiliyor.

Direnişi büyümeden engellemek isteyen Taliban, geride bıraktığımız günlerde bölgedeki bir karakola saldırmış fakat geri püskürtülmüştü.

Bu iddia Taliban tarafından doğrulanmazken, Afganistan merkezli TOLO News bu haberi bölgedeki bir kaynağa dayandırmıştı.

Direnişin Yöneticisi Belli

Cumhurbaşkanı Gani'nin ülkeden kaçması sonrası kendisini geçici Cumhurbaşkanı ilan eden Emrullah Salih Taliban'a karşı direnişin fitilini geride bıraktığımız günlerde ateşlemişti. Salih, geride bıraktığımız haftalarda Pencşir vilayetine geçmiş ve tabiri caizse Taliban'a meydan okumuştu.  Salih, Taliban'a teslim olmayacağını söylemiş ve savaşacağına söz vermişti. Salih yapmış olduğu yazılı açıklamada şu ifadelere yer vermişti; 'Beni dinleyen milyonları hayal kırıklığına uğratmayacağım. Taliban ile asla aynı çatının altında olmayacağım. ASLA.'  Bu hareketin lider kadrosunda Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ve Özbek asıllı Raşid Dostum’un oğlu Yar Dostum da yer almakta.

Etiketler