Spot Altın Nedir?

Spot altın nedir konusun açıklamak için spot piyasa ve spot fiyat ile alakalı terimleri de açıklamakta fayda bulunur, o halde spot altın nedir?

Spot Altın Nedir?

Finansal araçlara yatırım yapan yatırımcıların sıkça duymaya alıştığı özellikle enflasyon yükselişlerinde sık sık ''spot altın rekor kırdı'' cümlesini duyarlar.
Döviz, hisse senedi veya kripto paralara yatırım yapıyor olunsa dahi muhakkak altın fiyatlarına da göz atılmalıdır da. Altın fiyatları arasında spot altın terimi de bir hayli yaygın şekilde kullanılır, spot altın nedir ve spot altın fiyatı nasıl belirlenmektedir?

Spot altın konusunda bilgi vermeden önce spot fiyat konusu açıklanmalıdır. Spot fiyat, nakit olarak (vadeli olmadan) yapılan finansal işlemler için anlık al – sat işleminin yapılması için belirlenen fiyata spot fiyat denmektedir. Yani ''spot'' işlemler sadece nakit para ile yapılabilir kredili ya da vadeli işlemlerde kullanılamaz, kaldıraçlı işlemler de ise spot işlem yerine asla geçemez.

Döviz, altın veya diğer tüm emtialarda olduğu gibi altın da da spot altın dediğimizde anlık olarak banka ya da döviz bürosundan veya online herhangi bir kurum aracılığı ile altın al – sat işlemi yapmanız adına belirlenen altın fiyatına spot altın denmektedir.

En ünlü altın alım satımlarının yapıldığı yerli altın merkezi Kapalı Çarşı'da spot merkezi olarak görülebilirken forex işlem yapılan merkezleri ise spot olmayan olarak akılda canlandırmak mümkün.

Etiketler