SON DAKİKA: Fed, kripto paralarla ilgili kılavuz yayınladı

Pazartesi günü ABD Merez Bankası (FED) Pazartesi günü yaptığı açıklamada kripto paralarla ilgili yeni bir yönerge yayınladı.

SON DAKİKA: Fed, kripto paralarla ilgili kılavuz yayınladı

Kılavuz, bilhassa rezerv bankalarının dikkate alacağı faktörleri içermektedir. Bu faktörler ise FED hesapları ve ödeme hizmet taleplerini incelemekte büyük önem taşıyor. Klavuzlar, risk sahibine bağlı olarak sağlanacak durum tespiti düzeyi ile üç aşamalı bir inceleme çerçevesi oluşturuyor.

FED, kripto para şirketlerine yönelik yönerge açıkladı

Yapılan açıklamaya bakılınca, FED'i Custodia (eski adıyla Avanti) ve Kraken Bank gibi Wyoming özel amaçlı saklama kuruluşlarının (SPDI) aracı bankalara ihtiyaç duymamaları için farklı hesaplara ulaşmasına izin vermeye bir adım daha yaklaşacak. Geçtiğimiz yıl FED, bir yorum talebi oluşturarak ilk defa klavuz çıkarmayı öneri ve 300 katılımcının önerisi ile gerçekleşti. Bu da, senenin başlarında ikinci bir kamuoyu geri bildirim sürecine yol açtı.

SON DAKİKA: Fed, kripto paralarla ilgili kılavuz yayınladı - Resim : 1

2021' de önerilen kılavuz ile büyük ölçüde benzerlik sergilemekte. Bununla beraber, çerçevede '' eyalet ve federal yasalara göre yetkilendirilmiş federal olmayan sigortalı kurumlar arasında eşitlik sağlamak içindir'' rafine edildi. Federal yasalara bakılınca Fed gözetimi atlında bulunmayan bir holding şirketi federal olmayan sigortalı kurumlar, en sıkı incelenmeye bağlı tutulacaktır. Finansal kurumalrn küresel ödeme sistemlerine ulaşabilmeleri için bir FED hesabına ihtiyacı olacaktır.

Klavuz FED'in hangi tür finansal kuruluşun başvurduğuna göre erişim izni için değerlendirme sürecini uyarlaması adına olanak tanıyacaktır. Bu şekilde çok katmanlı bir sistem oluşturacak. Her katman ise sırasıyla daha sıkı bir inceleme sürecine karşılık gelecektir. FED'in yaptığı açıklama ise şu şekilde:

'' Yeni faaliyetlerde bulunan ve yetkililerin uygun denetim ve düzenleyici çerçeveler geliştirdiği kurumlar daha kapsamlı bir incelemeden geçecektir.

Daha önce platformların düzenleme arayışında neler olmuştu?

Fed'in ilk teklifini yayınlamadan önce hem Custodia hem de Kraken 2021'de ana hesap erişimi için başvurdu. Kraken Bank CEO'su David Knitsky, o sırada şirketin teklifi için pozitif bir adım olduğunu söyledi. '' Buraya dahil ettikleri faktörler açısından yeni bir şey yok. Bankanın kendisi için risk, ödeme sistemi için risk ve ekonomi için risk. FED'in baktığı şeyler tam olarak bu'' dedi.

Ana hesaplara erişim elde etme adına her iki şirket de bu senenin başlarında önemli bir adım olan yönlendirme numaraları aldı. Yine de bunun şirketlerin kesin olarak erişim alacağının göstergesi olmadığını belirtmekte yarar var. Diğer yandan Custodia, Wyoming firmasına erişim iznini verip vermeme konusuna karar verme sürecinin uzadığı iddiası ile FED'e dava açtı. Şirketin Fed'in kararını tam tamına 19 sene beklediğini ifade etti.

Uyarı: BirBorsa.com'da yer alan yazı ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Buse KAPLAN/BirBorsa

Etiketler