Şanghay'da alüminyum yükseldi

Şanghay'da alüminyum, Çin'de tedarik endişeleri nedeniyle keskin arttı.

Şanghay'da alüminyum yükseldi

Shanghai'de alüminyum fiyatları, Çin'de tedarik kısıntısı endişeleri nedeniyle artarak 9 buçuk yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsasında nisan vadeli alüminyum kontratı, yüzde 4,2 artarak 17.640 yuan/tona (2.729 dolar) çıktı ve 26 Şubat'ta 17.695 yuan/ton ile çıktığı Ağustos 2011'den beri en yüksek seviyenin yakınında seyretti.

Londra Metal Borsasında 3 ay vadeli alüminyum, TSİ 06.18'de yüzde 0,3 artarak 2.217,50 dolar/tondan işlem gördü. Kontrat, bir önceki seansta yüzde 3,9 arttı.

Çin'in önemli alüminyum üretim bölgesi İç Moğolistan, enerji verimliliği hedeflerini yerine getirmek için alüminyum dahil, büyük miktarda enerji tüketen sanayilerde yeni projeleri durduracak. Bu hamle ülkede tedarik endişelerini beraberinde getirdi.

LME'de bakır yüzde 0,4 artarak 9.211 dolar/tona, çinko yüzde 0,2 artarak 2.857 dolar/tona çıktı. Kurşun yüzde 0,3 düşerek 2.074 dolar/tona geriledi. ShFE'de bakır fiyatları yüzde 1,8 arttı.

Çin'de hizmet sektörü aktivitesinde büyüme, son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi

Çin'de hizmet sektörü aktivitesi, şirketlerin cansız talep ve yüksek maliyetler karşısında zorlanlamalarının etkisi ile şubat ayında son 10 ayın en yavaş büyümesini yaşadı. Caixin/Markit tarafından hazırlanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi Şubat ayında Nisan 2020'den bu yana görülen en düşük seviye olan 51,5 puana geriledi. Hizmet PMI ocak ayında 52,0 olmuştu.

Şubat ayında istihdam alt endeksi, 6 aylık büyümenin ardından daralmaya işaret ederek 47,9 puana indi.

Caixin Insight Group kıdemli ekonomisti Wang Zhe yaptığı değerlendirmede, "Salgın sonrası hizmetler sektöründe görülen toparlanma ivmesi daha da zayıfladı. Hizmet sağlayıcılar zayıflayan piyasa karşısında maliyetleri düşürmek için personel azalttılar." diye konuştu.

Etiketler