Platin yüzde 1,5 oranındaki düşüşüyle en çok gerileyen emtia oldu

Platin yüzde 1,5 oranında düşüşle fiyatlanırken en çok düşen emtia olarak da öne çıktı.

Platin yüzde 1,5 oranındaki düşüşüyle en çok gerileyen emtia oldu

Platin vadeli işlemleri, negatif dolarla ons başına 976 doların üzerine çıksa da 2020 yılının kasım ayından bu yana görülmeyen düzeylere yakın seyretti. Dün en son 988 dolardan işlem gören ons türü platin, bugünkü seansa 987 dolardan başladı.

Türkiye saatiyle 12.16'da yüzde 1,53 düşüşle işlem gören platin, gün içerisinde 976 - 991 dolar aralığında seyretti. Haftalık bazda yüzde 5,40 değer kazanırken aylık yüzde 1,1 geriledi. Yıllık kazancı ise son verilere göre yüzde 16'ya düştü.

Platin aynı dakikalarda en çok gerileyen emtia olarak ilk sırada yer aldı. Paladyum ise pozitif seyretti.

Negatif duyarlılık otomotiv endüstrisinden gelen talep endişeleriyle yönlendirildi. 2021 yılının ilk çeyreğinde başlayan küresel yarı iletken çip probleminin, metalin katalitik konvertörlerle kullanıldığı otomobil sektörünü vurarak önümüzdeki yılın sonlarına kadar devam etmesi bekleniyor.

General Motors, yaptığı açıklamada otomobil üretimindeki çip sıkıntısının etkisine vurgu yaptı. 2021 yılının ilk yarısında ağustos ayında tahmin edilene göre montaj hatlarından daha az araç çıkacağını aktardı.

Kuzey Amerikalı otomobil üreticisinin duyurusu, yakın zamanda üretim ve satış tahminlerini düşüren Asyalı ve Avrupalı benzerlerinin benzer açıklamalarını takip etti.

Etiketler