Petrol rezervlerinde satış haberleri fiyatları nasıl etkiledi?

Petrol, artan enflasyon endişeleri ve ABD, Çin ve Japonya'nın ham petrol rezervlerinde satışa hazırlandığı yönündeki haberler sonrasında yeni haftaya yine düşüşle başladı.

Petrol rezervlerinde satış haberleri fiyatları nasıl etkiledi?

Petrol, artan enflasyon endişeleri ve ABD, Çin ve Japonya'nın ham petrol rezervlerinde satışa hazırlandığı yönündeki haberler sonrasında yeni haftaya yine düşüşle başladı.

ABD ve Japonya, Yomiuri Gazetesinde yer alan bir habere göre, fiyatlarda görülen yükselişin önüne geçmek için bu hafta ortak bir açıklama yaparak petrol rezervlerinde satışa gidecek.

Gazetecilere açıklamada bulunan Japonya Başbakanı Fumio Kishida, enerji piyasalarındaki soruna karşı nasıl bir adım atılacağı ile ilgili diğer ülkelerle temasta olduklarını söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden da geçtiğimiz ay OPEC+ üyelerine yaptığı üretimi daha hızlı artırma çağrısının dikkate alınmaması üzerine diğer ülkelerle temasları hızlandırmıştı. Her ne kadar Japonya'nın petrol stoklama yasası yükselen fiyatlara karşı rezerv satışına izin vermese de hem hükümetin hem de şirketlerin yasada öngörülen asgari düzeyinin üzerinde rezerv tutma hakkı var. Japon Yumiuri Gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Japon hükümetinin bu rezerv fazlasının serbest bırakılmasını değerlendirdiği ifade edildi.

Bu Japon TV Asahi kanalı da Japon hükümetinin bu yönde bir açıklama yapmaya hazırlandığı haberini yayınladı. Geçtiğimiz hafta Çin de Devlet Başkanı Şi Jinping'in ABD Başkanı Biden ile gerçekleştirdiği sanal görüşmenin sonrasında stratejik rezervlerini kullanmaya yönelik çalışma yürüttüğünü açıklamıştı.

Ekim ayında 85 dolar ile 7 yılın zirvesine çıkan petrol fiyatları hem rezervlere ilişkin bu yöndeki açıklamalar hem de artan Kovid-19 vakaları sebebiyle geçtiğimiz haftadan bu yana geriliyor. Ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde geçtiğimiz hafta yüzde 5,81 gerilerken, brent petrolün varil fiyatının vadelileri yüzde 4 civarında düşüş gösterdi.

Ocak vadeli Batı Texas Petrolü, Nymex piyasasında yüzde 0,3 gerileyerek varil başına 75,91 dolara düştü.

Ocak vadeli brent petrol, Londra'da yüzde 0,2 düşerek 78,76 dolara geriledi.

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler