Pandemide en çok o sektör kazandı

Yarı iletkenleri de içeren elektronik endüstrisi, pandemi döneminde en çok kazanan sektör oldu. Detaylar haberimizde...

Pandemide en çok o sektör kazandı

Elektronik sektörünün durumunu, risklerini ve gelecekteki beklentilerini değerlendirildiği Elektrik Sektörü Raporu, Dünyanın önde gelen alacak sigortası şirketi Euler Hermes tarafından yayınlandı. Rapor, elektronik sektörünün dünya çapında güçlü talep ve benzeri görülmemiş fiyat artışları sayesinde pandemi döneminde en büyük kazanan olduğunu gösteriyor. 

Elektronik sektörünün en büyük segmenti olan yarı iletken sektörü, 2019'daki en kötü durgunluğun ardından güçlü bir performans sergileyerek 2021'de küresel satışlarını %26 artırdı. Yarı iletken alt sektörü ise salgın sürecinde benzersiz iniş çıkışlar görmesine rağmen küresel satışlarını 553 milyar dolara çıkararak tarihinin en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Rapora göre, yarı iletken endüstrisi, üç faktör nedeniyle Covid19 salgınının en büyük kazananlarından biri. Bu faktörler:

  1. Tüketici elektroniğine yönelik görülmeyen bir derecede güçlü talep. Çünkü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, ses ve video ekipmanı gibi ürünler nihai yarı iletken satışlarının yüzde 80'ini oluşturuyor.
  2. Arz/talep mekanizmasının esnek olmaması nedeniyle artan fiyatlar.
  3. Daha pahalı, yeni nesil çiplerin piyasaya sürülmesiyle daha da iyileşen ürün karması.

Ancak, nihai talep büyümesinin normalleşmesi ve 2022'de yeni üretim kapasitesinin hızla devreye girmesiyle bu üç faktörün etkilerinin azalması bekleniyor. Bununla birlikte, satışların ilk kez 600 milyar doları aşarak %9 oranında artması bekleniyor. 

Artan talep genel olarak olumlu bir görünüm yaratırken, olumsuz dış şoklara karşı kırılganlığını koruyan sektörde risk ortamının zorlu olmaya devam etmesi bekleniyor. Raporda yer alan riskler arasında, 2020 ve 2021 yıllarında bilgisayarlar ve TV setleri gibi donanım satışlarında patlama yaşanmasının ardından 2022 yılında gelebilecek talep normalleşmesi yer alıyor.

Diğer bir risk de, küresel sağlık krizinin tedarik zincirlerinde 2020'nin ikinci çeyreğinde olduğu gibi yarı iletken talebine zarar verecek aksaklıklar yaratmaya devam etmesi durumunda üretim faaliyetlerinin uzun vadeli kesintiye uğramasıdır. 

ABD - ÇİN İlişkileri Önemli

Geçmiş dönemde, eski ABD yönetimi, Çinli şirketlerin ABD'de yarı iletken üretimi için kritik teknolojiler ve ekipman edinmelerini engelleyecek bir dizi düzenlemeyi yürürlüğe koymuştu. Karşılaşılabilecek riskler arasında, 2021 başlarında göreve gelen ABD yönetiminin göreve başlamasından bu yana bu kısıtlamaların kaldırılmamış olması da yer alıyor. Bunlara ek olarak, olumsuz iklim olaylarının artan sıklığının da kârlılığı optimum kapasite kullanımına dayanan endüstri için risk oluşturabileceği tartışılıyor.