ÖTV indirimi sonrasında ikinci el fırsatçıları fiyatları artırdı

ÖTV rakamlarının güncellenmesi sonrasında pek çok marka otomobil fiyatlarını düşürürken durumu fırsat olarak gören bazı ikinci elciler fiyatlarda artışa gitti.

ÖTV indirimi sonrasında ikinci el fırsatçıları fiyatları artırdı

Sıfır otomobillerde ÖTV rakamlarının güncellemesiyle beraber bütün markalar bazı otomobillerde fiyatlarını düşürdü. Fakat ikinci ele bu durum hemen yansımadı. Aksine bazı kişiler fiyatları sıfırlardan 40-50 bin TL daha yüksek yazmaya başladı. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin piyasada sıfır araç bulunmadığını, bu sebeple ikinci el araçlarda fiyatların yüksek seyrettiğini aktardı. Galerici Cumhur Halıcı ise şahısların otomobil alarak fiyatları artırıp fırsatçılık yaptığını söyledi. 

Sıfır otomobillerde Özel Tüketim Vergisi matrahları tekrar düzenlendi. Bu sayede pek çok otomobil ÖTV alt dilimine dahil oldu. Böylelikle fiyatlarda 50-60 bin TL arasında düşüşler gerçekleşti. 

Satışları rekorlar kıran sıfır otomobil piyasasına daha da canlılık katacak olan bu gelişmenin ardından ikinci el piyasasında beklenen düşüş henüz gerçekleşmedi. Bayilerin 300 bin TL'lik otomobil fiyatlarını 250 bin liraya kadar düşürmesine karşın fırsatçılık peşinde olan ikinci el kurnazları kullanılmış otomobilleri 50 bin TL daha fazlaya satmaya devam ediyor.

İlan sitelerine girildiğinde pek çok ilanda fiyatların değiştirilmediği, ekstraların olduğu öne sürülerek 50-60 bin TL fazladan fiyatla satıldığı ortaya çıktı. Hatta 2020 model yani 1 yaşını geçmiş otomobillerin de fiyatları sıfırlarından daha yüksek yazılmaya başladı.

Otomobil alırken dikkat edilmeli

İkinci el otomobil alırken sıfır fiyatlarını araştırarak rayiç bedel ortaya çıkarmak gerekmektedir. Sıfırından daha pahalıysa eğer, satılan otomobili almak yerine bayilere giderek ilk sahibi olunacak aracı almak daha makul. Böylelikle hem garanti koşullarından da eksiksiz yararlanılmış olacaktır. Öte yandan sıfır otomobilin ilk kullanıcısı olacağınız için kafanızda, önceden otomobilde bir problem yaşanıp yaşanmadığına dair soru işaretleri de kalmamış olur.

Etiketler