Madencilere özel ekran kartları üretilmeye başlanıyor!

Dünyanın en büyük ekran kartı üreticilerinden biri olan Nvidia şirketi daha önce madencilere ürettikleri çiplerin oyun oynamak üzerine olduğunu ve madencilerin oyun için yapılmış ekran kartlarını satın almaması gerektiğini söylüyor.

Madencilere özel ekran kartları üretilmeye başlanıyor!

Nvidia, özellikle Ethereum madenciliği için bir dönem teknoloji marketlerde savaş çıkartacak seviyede satın alınan GeForce RTX 3060 kartında olduğu gibi, RTX 3070 ve 3080’deki bazı fonksiyonları madencilerin ilgisini azaltmak için özellikle kısıtlamalara gitti.

Şirket, mevzubahis ekran kartlarının tamamıyla oyuncuların kullanmış olduğu cihazlar olmasını ve kripto para madencilerinin onları satın almamasını istiyor.

Madenciler için de ayrı kart üretilecek

Son dönemde dijital paraların küçük yatırımcıların rağbet odağına dönüşmesi, bireysel madenciliğin de çoğalmasına sebep oldu. Nvidia’nın çıkardığı GeForce ekran kartları da, özellikle kripto rallisinin yaşandığı dönemlerde madencilik yapmak isteyen yatırımcılar  tarafından istila edildi. Bloomberg’in haberine göre şirket bunun sonrasında GeForce RTX 3060’ın bazı fonksiyonlarını kullanmaya izin vermiyordu. Nvidia şimdi de, kripto para madencileri için özel çip içeren bir ekran kartı da üreteceğini açıkladı.

Talebin çoğalması bir süre sonra Nvidia’yı kötü etkilemişti

Nvidia şirketi bu tür bir durumu ilk defa yaşamıyor. Şirket 2017 yılındaki boğa sezonunda da ekran kartı talebinde patlama yaşamıştı. Ancak fiyatın çoğalması, madencilerin çoğalmasını ve sonrasındada bu madencilerin, oyun kartlarını bırakarak çok daha performansı yüksek çiplere sahip olan kartlara geçiş yapmasını sağlamıştı. Bunun arkasından da Nvidia gibi firmalara olan büyük talep bir anda kesilmiş, ikinci el ekran kartları piyasayı kaplamış ve üretilen ürünler elde kalmıştı. Bu gelişmelerden deneyim kazanan şirketin CEO’su Jensen Huang da bu nedenlerden ötürü, madencilerin ekran kartlarına hücum etmesine soğuk bakıyor.

Etiketler