Küresel Ticaret, Büyük Zorluklarla Karşı Karşıya!

Küresel ticaret, ekonomik belirsizlikler ve uluslararası ilişkilerdeki jeopolitik gerginliklerin etkisi altında sıkıştı.

Küresel Ticaret, Büyük Zorluklarla Karşı Karşıya!

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Başekonomisti Ralph Ossa, küresel ticaretin, ekonomik belirsizlikler ve uluslararası ilişkilerdeki jeopolitik gerginliklerin etkisi altında zorlu bir dönemden geçtiğini belirtti.

Ossa, yüksek enerji fiyatları, artan enflasyon, sıkılaşan para politikası ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın, küresel ticaretin büyümesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Yüksek faiz oranlarının şirket yatırımlarını kısmasına ve hane halkının tüketimini azaltmasına yol açtığını vurgulayan Ossa, bu durumun ithalat ve ihracat talebinde zayıflamalara neden olduğunu söyledi.

WTO olarak, bu yıl küresel ticarette yüzde 0,8 büyüme öngördüklerini belirten Ossa, geçen yıl bu oranın yüzde 3 olduğuna dikkat çekti. Küresel ticaretin 2024 yılında hızlı bir toparlanma yaşaması gerektiğini ifade eden Ossa, enflasyonun yavaş bir şekilde gerilediğini gözlemleyerek, 2024'te küresel ekonomide yüzde 2,5 büyüme ve ticarette yüzde 3,3 büyüme beklediklerini açıkladı. Ancak, jeopolitik gerginlikler, enerji arzındaki kesintiler ve Çin ekonomisindeki belirsizlikler gibi faktörlerin ticaret üzerinde olumsuz etkiler yarattığını da sözlerine ekledi.

Etiketler