Küresel tahvil piyasasında satış dalgası!

Fed'in başkan yardımcılığı görevine gelmesi beklenen Lael Brainard’ın bugün yaptığı açıklamaların ardından küresel tahvil piyasasında satış dalgası gözlemlendi.

Küresel tahvil piyasasında satış dalgası!

Yakın bir zamanda Fed'in başkan yardımcılığı görevini üstlenmesi beklenen Lael Brainard’ın bugün yaptığı açıklamaların ardından küresel tahvil piyasalarında satış dalgası yaşandığı gözlemlendi.

Bilançonun hızlı bir şekilde küçüleceğini söyleyen Lael Brainard'ın açıklamalarıyla birlikte küresel tahvil piyasalarını inceleyen Bloomberg Global Aggregate Endeksi, 100 olarak belirlenen kritik seviyenin altına inerek 99,9'a kadar geriledi. 2008 yılından bu yana ilk defa bu seviyelere gerileyen endekse yüksek enflasyonun da bir o kadar etkili olduğu bildirildi.

Küresel Tahvillerde erime devam ediyor!

Dünya ekonomisinde yaşanılan yüksek enflasyon geriliminin devam etmesinden ve Merkez Bankalarının faiz artışlarını onaylamasından dolayı küresel yatırımcılar, her geçen dakika tahvil piyasasından çıkış yapmaya devam ediyor. Birçok tahvil piyasasını inceleyen Bloomberg Global Aggregate endeksi de yaşanılan gerilimler neticesinde bu senenin başından itibaren yüzde 7,4'lük düşüş yaşarken, endekste yer alan tahvillerin ise yaklaşık 4,6 trilyon dolar eridiği tespit edildi.

Bugün yaptığı açıklamalarla gündeme gelen ve Fed'in bilançosu hakkında potansiyel planları paylaşan Lael Brainard, Fed'in bilançosunda gelecek aydan tibaren küçülme yaşanacağını belirtti. Yaşanılan düşüşe ekstra olarak faiz artışına gidileceğini de belirten Lael Brainard, tahvil faizlerinde yaşanan düşüşün bugün de devam edeceğini vurguladı. Günü düşüşle geçiren küresel tahvillerdeki faiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin 10 yıllık geçmişinde yüzde 2,6'yı aşarak 2019 yılından bugüne en yüksek seviyeye ulaştı.