Küçük yatırımcıların para kazanması için yapması gerekenler

Küçük yatırımcılar günümüzde büyük bir önem arz etmektedir. Güncel piyasa yatırımcılarının büyük bir kısmı küçük yatırımcılardan oluşmaktadır. Gerekse Kripto Para Borsaları gerekse diğer yatırım araçları temele inildiği zaman küçük yatırımcılar tarafından desteklenmektedir.

Küçük yatırımcıların para kazanması için yapması gerekenler

Günümüz dünyasında kitle iletişim araçlarının ve internetin gelişmesi ile yatırımcıların elinde geçtiğimiz yüzyıla nazaran çok daha fazla yatırım imkanı bulunmaktadır. Çeşitlenen yatırım olanakları sayesinde  ve son zamanların en popüler yatırım olanağı olarak öne çıkan Kripto Para Borsaları sayesinde günümüzde her düzeyde yatırımcı  için  yatırım imkanı bulunmaktadır. Bu gibi yatırım imkanları sebebiyle yatırımcılar artık piyasa nezdinde çok daha geniş bir yatırımcı kitlesinin dikkatini çekmektedir. Güncel yerel ve uluslararası borsa piyasasındaki yatırımcıların büyük bir kısmı büyük yatırımcılardan oluşsa da küçük yatırımcılarda her ne kadar küçük pörtföylerle de olsa dikkat çekmektedir. Nasıl büyük sermaye hareketleri yerel düzeyden çıkmış global düzeyde yayılmışsa gelişen iletişim araçları ve erişilebilirliğin artması ile küçük yatırımcı da finans piyasalarını izleyebilmektedir.

21. yüzyılın son dönemlerinde çokça duymaya başladığımız internet ve kitle iletişim araçlarının gelişmesi ve daha geniş kesimlerce izlenmesini de beraberinde getirdiğinden bu bağlamda biz şimdi küçük yatırımcı kavramına ve küçük yatırımcıların para kazanmak için yapması gerekenlere gelin hep beraber göz atalım.

Küçük yatırımcıların para kazanması için yapması gerekenler - Resim : 1

Küçük yatırımcıların ellerinde maddi açıdan kısıtlı imkanlar bulunmakla birlikte küçük yatırımcı kavramı göreceli bir kavramdır. Çünkü burada paranın miktarı değil kişinin kazancının miktarına göre tasarruf ettiği miktar önemlidir. Örneğin güncel piyasa değeri 1 milyon TL olan bir ürüne 200 bin TL yatırım yapmak sizi büyük yatırımcı yaparken, piyasa değeri 1 milyar TL olan bir başka ürüne 200 bin TL yatırım yapmak sizi küçük yatırımcı sınıfına sokabilmektedir. Buradan da anlayabileceğimiz üzere büyük ve ya küçük yatırımcı olmanın somut bir ölçütü bulunmamaktadır. 

Küçük yatırımcıların ellerindeki maddi imkan belirli bir sınırda olduğu için para kaybetmeleri büyük yatırımcılara nazaran daha büyük problem teşkil etmektedir. Ülkemizde son zamanlarda kronik hale gelmiş enflasyon problemi sebebiyle ne kadar paraya sahip olunursa olunsun parayı bir köşede tutmak yerine yatırım yapmak en doğru karardır. Bilinmelidir ki Türkiye gelişmekte olan piyasalar içinde yer almaktadır. Her ne kadar risk pirimi (CDS) yüksek olsa da Türkiye siyasal riskleri azalttığında genç nüfusu sayesinde çok büyük gelişmeler göstereceği yabana atılmamalıdır.  

Peki küçük yatırımcılar para kazanmak için neler yapmalıdır?

Öncelikle yatırım yapacağı araçları tek sepette değil birden çok sepete dağıtması gerekmektedir. Bununla birlikte küçük yatırımcı öncelikle riski düşük yatırım alanlarına örneğin gram altın, külçe altın gibi yatırım yaparak piyasa koşullarını takip edebilmelidir. Ardından dövize yatırım yapmayı düşünmelidir. Daha sonra menkul ve gayrimenkul yatırımlarına yönelmelidir. Hisse senedi ve emtia borsalarının işleyişi üzerinde deneyim kazandıktan sonra tamamen sanal işlemler içeren kripto para borsalarına yatırım yapabilir. Son olarak küçük yatırımcılar, yatırım araçlarını belirlerken riski düşük piyasa araçlarına yatırım yaparak büyük risk içeren yatırımlardan uzak durmalıdırlar. 

Son Söz: Risk arttıkça kar artar.

Etiketler