Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kafasına göre kira artıramayacak: Kira artışlarına sınır geldi

Kiracılara müjde verildi! Ev sahipleri artık kiraları kafalarına göre artıramayacak. Çünkü o ülkede kira artışlarına sınır geldi!

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kafasına göre kira artıramayacak: Kira artışlarına sınır geldi

Düşük enerji verimliliğine sahip evlerin kiraları bir yıl boyunca artırılamama kararı verildi. Brüksel’de alınan karar sonunda enerji verimliliği olan evlerin kiraları bir yıl boyunca artırılamayacak. Brüksel’de F ve G sınıfında yer alan evlerin kiralarına bu yıl zam yapılamayacak. Brüksel Bölge Parlamentosu tarafından alınan karar kapsamında enerji krizi sebebiyle şehirdeki kiraların artışlarının sınırlandırılmasına yönelik teklif kabul edildi. Bu kapsamda Brüksel’de kiraların artış oranını belirleyen endeksleme sistemi hesaplaması değişiklik gösterecek.

Brüksel de kira artışları konutların enerji sınıfına göre yapılacak. Yani enerji sınıfı A,B,C ve D sınıfında olan evlerin kiraları enflasyon oranına bağlı olarak artış gösterecek. Böylece enerji verimliliğine sahip dairelerin kiralarına daha az zam yapılacak. Enerji sınıfı E olarak belirlenen konutların kiraları enflasyon oranının %50’si kadar yükselebilecek.

Dairelerin %65’i etkilenecek!

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kafasına göre kira artıramayacak: Kira artışlarına sınır geldi - Resim : 1

Brüksel’de evler enerji verimliliğine göre hazırlanmıştır. Brüksel genelinde en düşük enerji verimliliğine sahip olan F ve G sınıfındaki evlerin kiralarına bu yıl zam yapılmayacak. Ülke genelinde yapılacak olan bu düzenleme Brüksel’de ki kiralık evlerin %65’ini etkileyecek. Yapılan çalışma kapsamında kiralık evlerin %30’unun G sınıfında, %15’inin E sınıfında ve %20’sinin D sınıfında olduğu ortaya çıktı. Brüksel’de yer alan ülkelerde kira oranları bu enerji verimliliğine göre yapılacak olup yüksek maliyetlere, yalıtım ve izolasyon gibi harcamaları da etkilemektedir.