Kahvaltının vazgeçilmezine bir zam daha

Maliyetlerin arttığı gerekçesiyle yumurta üreticileri fiyat artırımına gitti. Kısa zaman öncesine kadar 30'luk yumurta kolisi 30 lirayken yeniden zam geldi.

Kahvaltının vazgeçilmezine bir zam daha

Maliyelerinin artması nedeniyle üretici fiyat artışına gitti. Artan yem, nakliye ve enerji maliyetleri temel gıda ürünlerine olumsuz etki gösteriyor. Temel gıdalardan biri olan yumurta fiyatlarında da artışa gidildi. Birkaç hafta önce 30'luk kolisi 30 liradan satılan yumurta bir zam daha görerek 30'luk koli fiyatı 60 lirayı buldu. Yine de üreticisini kurtarmayan bu fiyat artışının 70 liraya çıkması gerektiği söyleniyor.

Maliyetlerle satış fiyatları arasında dengesizlik 

Diyarbakır'da yumurta işletmeciliği yapan Vehbi Yalın, yumurta üretim maliyetlerinin ciddi boyutta arttığını ve üreticinin zarar ettiğini dile getirdi. Artan maliyetlerin üzerinde duran Yalın, fiyatların 60-70 lira bandına gelmesi gerektiğini vurguladı. Ardından, Şu anki fiyatlara göre bile üretici hala zararda. Beyaz yumurtanın perakende satış fiyatı 55-60 bandında. Kahverengi yumurta ise şuan piyasada yok. Kahverengi yumurtanın fiyatı da 5 TL daha fazla. Aslında yumurta fiyatları üretim fazlalığından dolayı çok geri kalmıştı. Şu anki maliyetlerle satış fiyatları birbirini kurtarmıyor, üretici hala zararda” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar karşısında üretici iflas etmenin eşiğinde

“Yaz sezonu iş yok ve üretim fazlalığından dolayı yumurta para etmiyor birçok tavukçu zararda olduğu için üretimini kapattı, tavuklarını kesti. Piyasada mal daralınca fiyatlar olması gereken seviyeye geldi. Ama bu fiyatlar da yetersiz, yeni bir zam gelmesi lazım. Çünkü bu fiyatlarla üreticinin ayakta kalma şansı zayıf. Fiyatların düşük olması üreticiyi iflasa götürdü. Yüzde 30-40 zarar var. Bütün üreticiler borç altında. Bu fiyatların üstüne biraz daha gelmesi lazım ki üretici ayakta kalabilsin. Yumurtanın kolisinin perakendede 60-70 TL bandında satılması lazım ki, üreticiyi kurtarsın”  ifadelerini kullandı.

Etiketler