Goldman Sachs, Brent Petrol Tahminini Riskli Seviyeye Yükseltti

Petrol fiyatları güçlü bir performans sergilerken, Goldman Sachs, 12 aylık Brent petrol tahminini 93 dolardan 100 dolara yükseltti.

Goldman Sachs, Brent Petrol Tahminini Riskli Seviyeye Yükseltti

Goldman Sachs Group Inc., talep artışı ve OPEC+ arz kısıtlamalarının piyasayı sıkılaştırmasının etkisiyle Brent petrol tahminini yükseltti. Banka, Brent petrol için 12 aylık tahminini 93 dolardan 100 dolara çıkardı. Goldman Sachs petrol analizi, son dönemdeki yükselişin büyük ölçüde tamamlandığını belirtti. Petrol, son aylarda güçlü bir yükseliş kaydederken, Suudi Arabistan ve Rusya gibi OPEC+ üyelerinin önemli ölçüde arz kısıntısı yapmalarıyla 10 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Ayrıca, ABD ve Çin gibi büyük ekonomilerdeki olumlu görünümün ilerlemeye katkı sağladığı ve stokların hızla azaldığı ifade edildi. Goldman Sachs, şu anda çoğu büyük ekonominin yumuşak bir iniş rotasında olduğunu belirtti.

Petrol Fiyatları Daha Fazla Yükselir Mi?

Analistler Daan Struyven, Callum Bruce ve Yulia Zhestkova Grigsby, 20 Eylül tarihli raporlarında, "OPEC, güçlü küresel talep büyümesini göz önünde bulundurarak 2024 yılında Brent petrol fiyatını 80 ile 105 dolar aralığında tutabileceğimize inanıyoruz. OPEC'in fiyatları aşırı yükseltme olasılığı düşük, çünkü bu uzun vadeli talebi olumsuz etkileyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Petrol Fiyatları Tüm Dünyanın Radarında

Küresel borsaların, bir dizi faiz artışını beklediği haftanın ikinci işlem gününde genel olarak düşüş yaşanıyor. Japon Nikkei 225 Pazartesi günü resmi tatil nedeniyle işlem görmemiş ve şimdi yüzde 1 oranında değer kaybediyor. Çin ve Hong Kong endeksleri de daha sınırlı kayıplarla işlem görüyor. ABD vadeli endeksleri ise dünkü yatay kapanışların ardından negatif bölgede seyrediyor. Bloomberg Dolar Endeksi ise 1,253 seviyesinde sabitlenmiş durumda, önemli bir değişiklik göstermemiş durumda.

Petrol Fiyatları Neden Yükseliyor?

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, bugün itibarıyla hız kazanırken, Brent petrol varil fiyatı kasım ayından bu yana ilk kez 95 doların üzerine çıktı. Rafineriler, talepteki mevsimsel artış öncesinde yeterli miktarda dizel üretmekte zorlanıyor ve fiziksel petrol varillerin primleri artıyor.

Bu piyasa sıkışıklığı artarken, Chevron Corp. CEO'su Mike Wirth gibi bazı uzmanlar petrolün 100 dolar seviyelerine dönebileceğini öngörmeye başladılar.

Ham petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın stokları boşaltmak ve fiyatları toparlamak amacıyla ihracatı kısıtladığı haziran ortasından bu yana yüzde 30'dan fazla artış kaydetti. Ayrıca, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'deki toparlanma da petrol fiyatlarının yükselmesine destek oldu.

Etiketler