Gerçek Enflasyon Yüzde 50'ye Çıktı.

Resmi olmayan kaynaklar, gerçek enflasyon oranının yüzde 50 veya daha da üzerinde olabileceğini ifade ediyor.

Gerçek Enflasyon Yüzde 50'ye Çıktı.

TUİK, 3 Aralık tarihinde, geçtiğimiz döneme göre son bir yıllık enflasyon oranının %21,31 olduğunu açıklamıştı. Fakat resmi olmayan kaynaklar, gerçek enflasyon oranının yüzde 50 veya daha da üzerinde olabileceğini ifade ediyor. Son bir yıldır enflasyon üzerinde ciddi araştırmalar yapan ENAG, ( Enflasyon Araştırma Grubu) son bir yıllık enflasyon oranının %58,65 olduğunu açıkladı. TUİK sadece Kasım ayında oluşan enflasyon oranının %3,51 olduğunu ifade etse de, ENAG, Kasım ayındaki enflasyon oranının %9,91 olduğunu belirtmektedir.

 

ENAG Sonuçlarının, Üretici Fiyat Endeksi ile Benzerliği 

Üretici fiyat endeksi, sadece üreticilerin yaşadığı enflasyonu ifade etmektedir. Örneğin, bir kafe sahibinin 5 TL'ye çay sattığını düşünelim, çayın maliyeti de 30 kuruş olsun. Çaya yapılan yüzde yüzlük zam neticesinde çayın maliyeti 30 kuruştan 60 kuruşa çıkar, fakat kafe sahibi çay fiyatını 10 TL'ye yükseltmez, 6-7 TL'ye yükseltir, çünkü yüksek bir fiyat artışının işleri azaltacağını düşünür.

Gerçek Enflasyon Yüzde 50'ye Çıktı. - Resim : 1

Üretici fiyat endeksi belirli bir zaman sonra ( birkaç yıl) nihai olarak tüketiciye yansır. Fakirleşen ekonomilerde, üretici enflasyonu, tüketici enflasyonundan daha yüksek, zenginleşen ekonomilerde ise, tüketici enflasyonu, üretici enflasyonundan daha yüksektir. Zira fakirleşen ülkelerde, üreticiler düşük bir talebin sonucu olarak fiyatları fazla yükseltmezler, zenginleşen ülkelerde ise tüketici talebi yüksektir, bu nedenle üreticinin maliyeti artmasa bile, son tüketiciye yansıyan fiyat yükselir.

ENAG'ın açıkladığı enflasyon: %58.65

TUİK'in açıkladığı üretici enflasyonu: %54,62

TUİK'in açıkladığı tüketici enflasyonu: %21,31

ENAG raporu ile TUİK üretici endeksi raporu birbirine benziyor. Bu da TUİK'in verilerinde bir sorun olabileceğini gösteriyor. Özellikle son yıllarda TUİK'in açıkladığı üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki fark hep 2 kat civarında. Bu farkın doğal olarak zamanla üretici fiyat enflasyonuna yaklaşması gerekir, fakat herhangi bir değişim göremiyoruz.

ENAG'ın enflasyon sepetinde ( enflasyon sepeti: enflasyon hesaplamak için kullanılan ürünlerin bulunduğu grup) genellikle dar gelirli veya ortalama gelirli kişilerin satın aldığı şey ağırlıkta iken, TUİK enflasyon sepetinde, çok zengin insanların satın aldığı yat, lüks tekne, lüks araba, villa gibi ürünlerde bulunuyor. Bu ürünlerde zaten karlılık çok yüksektir, bu nedenle üretici enflasyonu, tüketici enflasyonuna pek yansımaz.

 

ENAG Enflasyon Sepeti

ENAG, TUİK'in açıkladığı verileri de dikkate alıyor. Daha isabetli bir tahmin yapabilmek için, enflasyon sepetinde, TUİK verilerine yüzde 9 civarı bir ağırlık verilmiş. Gerçek enflasyon tahmininin en yakın olduğu sonuçlar olabilir. 

E-TÜFE
%9.91
TÜİK Tamamlayıcı Kalemler
%3.23
Gıda ve Alkolsüz İçecekler
%9.11
Giyim ve Ayakkabı
%16.41
Konut
%6.36
Ev Eşyası
%3.65
Sağlık
%17
Ulaştırma
%10.23
Haberleşme
%1.38
Eğlence ve Kültür
%21.11
Lokanta ve Oteller
%13.59
Çeşitli Mal ve Hizmetler
%13.97

Gerçek Enflasyon Yüzde 50 mi?

Enflasyon herkes için farklıdır. Herkes aynı enflasyonu yaşamaz, çünkü herkes farklı şeylere para harcar. Örneğin çok sigara içiyorsanız, sigaraya gelen yüzde 50 zam, sizin enflasyonunuzu ciddi oranda artırır. Kira ödüyorsanız, kira artışınız enflasyonunuzu artırır. Bu nedenle hiçbir enflasyon rakamı sizinle aynı sonuçları veremez. 

Etiketler