FED açıklamasından sonra ülkeler hangi stoklarını artırıyor?

FED’in Çarşamba günü repo piyasasına yaptığı ayarlamanın ardından yatırımcılar nakit biriktirmeye akın etti. Perşembe günü yaklaşık 70 piyasa katılımcısı FED’e 756 milyar dolar yatırdı.

FED açıklamasından sonra ülkeler hangi stoklarını artırıyor?

Amerika Merkez Bankası’nın politika faizi toplantısında FED yetkilileri piyasaların bazı bölümlerinin negatif faiz oranlarında tutunmasını engellemek için faiz ödemeye başlayacağını açıklamasının ardından global dolar piyasası satış baskısına yenik düşmek suretiyle etkilendi. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar FED açıklamasının ardından rekor miktarda dolar stoklamaya başladılar bile.

FED’in New York eyaletindeki birimlerinden alınan verilerin ışığında, yaklaşık 70 piyasa katılımcısı ters geri alım programıyla FED’e 756 milyar dolar yatırdı. Bu rakam, hafta başındaki bir önceki rekordan yaklaşık 172 milyar dolar daha fazla...

Menkul kıymetler şirketi TD Securities'den Gennadiy Goldberg, "Para kullanımındaki ciddi artış, yatırımcıların kısa vadeli borçlara ne kadar iştahlı olduklarını gösteriyor" dedi.

FED’in Çarşamba günü yaptığı iki teknik düzenlemeden birisi olarak "kısa vadeli fonlama piyasalarının problemsiz işleyişini" desteklemek için gecelik ters repo oranını sıfırdan yüzde 0,05'e yükselttiği belirtilmişti. FED ayrıca bankalar tarafından FED’e yatırılan fazla rezervlere ödediği faizi de yüzde 0,1'den yüzde 0,15'e yükseltti.

Amerika ekonomisi için parasal ve mali teşviklerin bir neticesi olarak, kısa vadeli devlet tahvillerine yatırım yapan yatırımcılar ile para piyasası fonlarına nakit akışı gerçekleşiyor. Tahvillere olan talepteki artış, bu sene ara sıra getirileri sıfırın altına itti ve 4 trilyon dolarlık endüstrinin geleceğini tehdit etti.

Çarşamba günkü FED tarafından uygulanan yaptırımlar, bu oranların olağandışı düşük seviyelerden yukarı yönlü hareket etmesine yardımcı oldu. FED’in kullanmış olduğu ana politika faizi oranı olan federal fon oranı da yüzde 0,08'e yükselerek merkez bankasının yüzde sıfırda ila 0,25 hedef aralığının ortasına yaklaştı. Bu oran bu senenin başlarında yüzde 0,04'e kadar gerilemişti ve Powell şu sözleri söyledi:

Ters repo düzenlemesinin yapması gerekeni yaptığını düşünüyoruz, bu da para piyasası oranlarının altında bir alan oluşturmak ve federal fon oranını kendi aralığında tutmaktır
Etiketler
Fed