Erdoğan'ın yerinde olsam ekonomiyi 3 ayda düzeltirim!

Atilla Yeşilada SÖZCÜ ile konuşmasında çok çarpıcı noktalara değinerek oldukça ilgi gördü. Yaptığı açıklmalarda ekonomi alanına değinen Atilla Yeşilada "Erdoğan'ın yerinde olsam ekonomiyi 3 ayda düzeltirim" sözleri ile dikkat çekti. İşte detaylar...

Erdoğan'ın yerinde olsam ekonomiyi 3 ayda düzeltirim!

Erdoğan’ın yerinde olsam ekonomiyi 3 ayda düzeltirdim!

Ekonomist Atilla Yeşilada SÖZCÜ’de yaptığı açıklamalar ile gündeme bomba gibi düştü. Yaptığı açıklamalar ile ekonomiyi düzenleyeceğini iddia eden Atilla Yeşilada şu ifadelere yer verdi. “ 1- Merkez Bankası bağımsızdır, istediği kadar faiz artırır, hükümetin söyleyecek hiçbir sözü olamaz. 2- AB’de Kamu İhale Kanunu neyse alıp Türkçe’ye çeviriyorum, bütün ihaleleri şeffaflaştırıyorum. 3- HSK’dan Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı’nın Müsteşarı’nı çekiyorum, HSK bütün kararlarında bağımsızdır, karışmıyorum.

Bu üçünü yapın, Türkiye’ye 3 ay içinde 20 milyar dolar para girer” diyerek açıklayan Atilla Yeşilada, “Tabii 3 ayda enflasyonu 5’e indiremezsiniz ama halk işlerin süratle iyiye gittiğini görür. Bu oyun bitti artık” diye ekledi ve devam etti. Ayrıca Atilla Yeşilada, yüksek enflasyon rakamları üzerinden ekonomi yönetimine eleştirilerde bulundu.

  “90’lara dönüyoruz, o zaman da enflasyon bir yıl 90, bir yıl 70 olurdu. Halkın durumu fark etmezdi ki enflasyonda herkes tedbirini enflasyon daha yüksek olacakmış gibi alırdı. Ama burada artık ip koptu, buradan 3 haneli enflasyona gidiyoruz, bu politikalarla bunun engellenmesi imkansız” değerlendirmelerinde bulundu.

Radikal bir operasyon lazım, yani kol kesmek lazım

Atilla Yeşilada konuşmasına şu ifadeler ile devam etti. “AKP’nin kafasındaki şu; Biz doların artmasına müsaade etmezsek enflasyon da yatışır. Bu da ekonomik cehaletin derecesini gösteriyor çünkü şu anda Türkiye’de tabii ki dolar kurunun artışı enflasyon için önemlidir ama asıl önemlisi beklentiler değişti. İnsanlar, şirketler, işçiler, doktorlar, herkes enflasyonun yükselmesini beklediği için, ‘enflasyon yükselecekmiş gibi fiyat’ talep ediyor.

Ve siz bu beklentiyi kıramadığınız sürece Türk Lirası değer kazansa da enflasyon düşmeyecek! Size bir örnek vereyim; bakın 6’ncı ayda asgari ücrete yeniden ‘enflasyonun üstünde zam’ konuşulmaya başlandı. Bunu yaptığınız zaman enflasyon kemikleşmiş oluyor. Çünkü o zammı aldığında insanlar harcıyor, yine ürünlerin fiyatı artıyor, yine gelirleri aşıyor, 3’üncü ayın sonunda yine zam istiyor. Artık bu noktaya geldikten sonra radikal bir operasyon lazım, yani kol kesmek lazım aksi halde enflasyonu durduramazsınız.” İfadelerini kullandı.